SAD odgađa nove sankcije protiv Rusije zbog straha od „pobočnih“ posljedica

U utorak je agencija Bloomberg priopćila kako Washington, zbog nužnosti dorade, odgađa start novih proturuskih sankcija iz straha da će njihovom primjenom, osim Rusije stradavati i druge zemlje i tvrtke. Prvi paket novih sankcija, koje su uvedene zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore, trebale su startati u srijedu, 22. kolovoza, a odnosile bi se na različite proizvode dvostruke namjene, poput elektroničke opreme i td.

Glavni cilj izmjena u predloženom  sankcijskom zakonu je minimiziranje posljedica njegove primjene na globalnu ekonomiju u slučaju uvođenja oštrih sankcija prema ruskim državnim obveznicama i energetskom sektoru te zemlje, s kojima rade mnoge međunarodne tvrtke.

Kongresmeni pretpostavljaju kako se novi zakonski prijedlog može pojaviti krajem rujna. Oni žele uvesti sankcije prije izbora za Kongres koji se održavaju u strudenom i zato će se morati požuriti, a također je nužno da novi sankcijski zakon potpiše i predsjednik Donald Trump čiji stvarni stav po tom pitanju ostaje nejasan.

S druge strane, malo tko od podnositelja zakona razmatra zabranu izvoza američkih programerskih usluga, kojima se koristi oko 95% velikih ruskih tvrtki – najviše od Microsofta i Oracla. Njihovo povlačenje s ruskog tržišta bio bi osjetan udarac ruskim tvrtkama koje bi morale operativno mijenjati sve unutarnje procese, što sigurno ne bi bilo jeftino.

Međutim, već je i sada jasno kako Rusija ne namjerava popustiti i vezano uz te nove američke sankcije, koje ne izgledaju ni malo ugodno, poglavito njihov drugi paket (čija je realizacija također vrlo upitna i za koje je ruski premijer Medvedev nedavno izjavio da predstavljaju početak ekonomskog rata protiv Rusije), a odnosi se na potpunu zabranu američkog izvoza u Rusiju, snižavanje razine diplomatskih odnosa, zabranu letova ruskog nacionalnog zračnog prjevoznika Aeroflota u SAD i td. Tako se u srijedu oglasio i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, kazavši, kako je ruska vlada pripremila odgovor na američku zabranu izvoza proizvoda višestruke namjene: nedostupne elektroničke komponente Rusija će uvoziti iz država Jugo-istočne Azije.„Mi smo već razradili sustav mjera koje moraju nivelirati učinak američkih poteza. Nedostupne komponente za elektroniku zamijenit ćemo uvoznim, iz država Jugo-istočne Azije, ta su tržišta za nas otvorena“, kazao je danas ruski ministar.

Naprimjer, u proizvodnji zrakoplova „zamjena nedostupnih stranih komponenti omogućit će nam snižavanje njihovog udjela u sastavu zrakoplova i izlazak na tržišta koja su nam ranije bila nedostupna zbog američkih ograničenja“, izjavio je Manturov.

Podsjećamo: jučer smo izvjestili da je i Microsoft na svojoj web stranici objavio kako je uočio nove pokušaje hakera vazano uz rusko miješanje u predstojeće izbore za američki Kongres. Čitava ta priča postaje sve više tragikomična, i izvan samog SAD-a malo tko u nju vjeruje. Međutim ona jasno ukazuje upravo na ovo, gore navedeno: i američki pružatelji informatičkih i programerskih usluga sve više postaju „alat“ u pokrenutoj globalnoj geopolitičkoj borbi od strane SAD-a. Ali sve se ove sankcije i već pokrenuti ili „samo“ prijeteći trgovinski ratovi SAD-a protiv sve većeg broja zemalja, i po njihovog pokretača mogu vratiti poput bumeranga – s katastrofalnim posljedicama – od onih gospodarskih, pa do gubitka utjecaja i povjerenja od strane međunarodne zajednice. Pucaju stari i rađaju se novi savezi, pukotine unutar „vjernih saveznika“ postaju sve veće, jer u uvjetima, kada međunarodno pravo i sklopljeni sporazumi ne vrijede ništa, svatko počinje primarno gledati samoga sebe i štititi svoje interese.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like