SAD odgađaju uvođenje carina na europske automobile

Trumpova administracija planira odgoditi odluku o primjeni carina na uvoz automobila i rezervnih dijelova iz Europe na rok od 6 mjeseci. O tom je 5. svibnja izvijestila televizija CNBC.

Američko Ministarstvo trgovine je u veljači ove godine predsjedniku Donaldu Trumpu dostavilo dokument o utjecaju carina na automobile na „nacionalnu sigurnost SAD-a“. Nakon toga Trump je morao u roku od 90 dana donijeti odluku je li, sukladno tome, svrsishodno uvesti carine na uvoz automobila iz EU.

Taj rok istječe u subotu, 18. svibnja. Administracija namjerava odgoditi primjenu tih carina, između ostalog i zbog produženog trgovinskog sukoba s Kinom, tvrde izvori CNBC-a.

Inače, formulu o „ugrozi američkim nacionalnim interesima“ Trump je već ranije koristio kao osnovicu za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija iz niza svjetskih država, uključno i EU.

U konkretnom slučaju, niz udruga iz automobilskog sektora, prije svega Centar za automobilska istraživanja (CAR), upozorile su na negativne posljedice po SAD-e u slučaju uvođenja 25%-tnih carina na uvoz automobila iz Europe: rizici od smanjenja poslova u domaćoj auto-industriji i nizu s njom povezanih sektora po američko gospodarstvo i gubitak 366 tisuća radnih mjesta. (izvješće CAR-a možete pogledati u PDF verziji)





Podsjećamo: na  prvotnu Trumpovu najavu o uvođenju carina na automobile iz EU reagirala je Europska komisija, zaprijetivši uvođenjem protumjera tj. carina na američke proizvode u visini od više stotina milijardi eura.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like