SAD odgodile blokadu TikTok-a! Kinesku globalnu ekspanziju nemoguće zaustaviti

Američko Ministarstvo trgovine odgodilo je Trumpovu zabranu popularne kineske društvene platforme TikTok. Naime Trump je u kolovozu ove godine dao rok od 90 dana za prodaju američkog dijela globalnog poslovanja TikToka američkim tvrtkama. Taj je rok istekao 12. studenog, a nikakvog sporazuma o tome još uvijek nema.

Spomenuto ministarstvo svoj je potez opravdao odlukom suda Philadelphije s kraja listopada, koji je Trumpovu uredbu okarakterizirao kao „ugrozu potpune razmjene informacijskim materjalima“, navodi The Wall Street Journal. Pa iako vlada još uvijek  osporava odluku ovog suda, Ministarstvo trgovine već je odbilo blokadu TikToka do donošenja nove sudske odluke.

Kineska tvrtka ByteDance Ltd. vlasnik je TikToka, i spremna je prodati američki dio njegovog polovanja Amerikancima.

Podsjećamo: američka administracija je 2019. g. kaznila TikTok s 5,7 milijuna dolara zbog kršenja zakona o prikupljanju informacija o maloljetnim osobama. Savezna trgovinska komisija SAD-a pojasnila je kako je Musical.ly prikupljao podatke o korisnicima mlađim od 13 godina bez dozvole njihovih roditelja.

Međutim, kao i u svemu kada se radi o velikom biznisu, u pozadini je uvijek primarno novac a ne briga za ove ili one korisnike nekakvih proizvoda i td.

Dovoljno je kazati kako je TikTok u svega dvije godine svog postojanja „pokorio“ već više od milijardu korisnika diljem svijeta, i da se uglavnom radi o mlađoj populaciji tj. prespektiva za daljnji razvoj ove društvene platforme je golema. On već sada ozbiljno prijeti američkim platformama Instangram i Facebook i starijim društvenim mrežama. Mlad i „drzak“, TikTok s kratkim videima, glazbom, plesom, humorom itd. mladima se jednostavno sviđa. Gotovo polovicu objava kreiraju osobe mlađe od 30 godina, privlače mnoštvo influencera i na to sve računaju vlasnici i marketinški stručnjaci. Drugim riječima  vrti se ogromni novac koji izmiče rukama do sada neprikosnovenih američkih IT divova i elitističkih TOP menadžera koji su doslovno do jučer u svemu ovome imali neprikosnoveni monopol. Jer TikTok je nevjerojatno popularan unutar američke mladeži i to će samo još više rasti.





A na sve će se navedene manjkavosti u poštivanju američkog zakonodavstva moći „zatvoriti oči“, ako ta tvrtka svoj dio američkog poslovanja proda američkim kompanijama (u igri su Microsoft, Google i drugi divovi) pod istim tim brendom – „TikTok“, na čemu ustrajava kineski vlasnik. Naime, osim što će prodajom svog američkog biznisa zaraditi milijarde dolara, TikTok zadržavanjem brenda  dobiva mogućnost pristupa američkim burzama tj. izvorima financija. Dugoročno gledano spomenuti kineski vlasnik TikToka (a to onda znači i sama Kina) s TikTokom samo dobiva, kako god se s njim pokušavali boriti (to isto čini i Indija, koja ga je nedavno zabranila). Američka politika i poslovni krugovi toga su itekako svjesni i i sada se vode logikom „uzmi što možeš“, dok još ima vremena. Tako će, uostalom, biti sa svime unosnim što Kina bude ili već plasira na globalnoj razini. Mogli bismo ga okarakterizirati i kao „privremeno gašenje požara“ neminovne kineske globalne ekspanzije i preuzimanja vodstva u sferi IT tehnologija – i ne samo njih.

Komentari

komentar





You may also like