SAD odlučile protjerati 60 ruskih diplomata i zatvoriti ruski konzulat u Seatlleu. Hrvatska protjeruje 1 ruskog diplomata

Američki predsjednik Donald Trump usvojio je odluku o protjerivanju 60 ruskih diplomata iz SAD-a: 48 iz ruske diplomatske misije i  12 iz misije u UN-u, zbog afere s trovanjem bivšeg ruskog obavještajca i dvostrukog agenta na teritoriju Velike Britanije, za što London optužuje Moskvu, koja sve optužbe oštro odbacije. Američki službenici izjavili su kako je trovanje Skripala ruski napad na najbližeg američkog saveznika i nerazumni pokušaj ubojstva britanskog državljanina na tlu te zemlje. Također su izjavili, kako više od 100 ruskih agenata radi pod pokrićem diplomata u SAD-u, a taj je broj Washington nazvao neprihvatljivim. Osim toga, Washington će zatvoriti i ruski konzulat u Seattleu, što tumači činjenicom da se on nalazi „blizu jednoj od podmorničkih baza“.

„SAD te poteze poduzima skupa sa saveznicima u NATO-u i partnerima u čitavom svijetu kao odgovor na rusko korištenje bojevog kemijskog oružja u Velikoj Britaniji – posljednje u nizu njezinog nastavka destabilizirajućih poteza u svijetu“, izjavio je izvjesni djelatnik američke administracije. SAD su spremne, ukoliko Rusija odgovori na identičan način, poduzeti i nove mjere. Kanada će protjerati četvoricu ruskih diplomata.

Predsjednik Europskog vijeće Donald Tusk izjavio je kako u koordiniranim aktivnostima s SAD-om sudjeluje i više od 20 europskih zemalja. Tako će ruske diplomate iz njihovih misija protjerati Ukrajina i još 17 članica EU.

Protjerivanje ruskih diplomata do sada su  objavile Francuska, Njemačka i Poljska, koje namjeravaju protjerati po četiri ruska diplomata, dok će Litvu i Češku morati napustiti po troje diplomata. Kijev je donio odluku o protjerivanju 13 djelatnika ruske diplomatske misije u Ukrajini, a Latvija o jednom ruskom diplomatu i jednom djelatniku ruske zrakoplovne tvrtke „Aeroflot“. Po dvojicu ruskih diplomata protjerat će Danska, Nizozemska i Italija, Albanija i Španjolska. Estonija će protjerati ruskog vojnog atašea. Hrvatska, Finska, Rumunjska, Švedska, Norveška i Mađarska protjerat će po jednog ruskog diplomata.

Članice EU koje do sada nisu objavile o namjeri protjerivanja ruskih diplomata: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Portugal, Slovačka i Slovenija.

Podsjećamo: prošli tjedan predstavnici članica EU usvojili su zajedničku izjavu glede afere Skripal, suglasivši se s ocjenom Londona o „visokoj vjerojatnosti“ ruske odgovornosti i nepostojanja „drugog logičnog objašnjenja“. Također podsjećamo kako službena istraga o tom slučaju još uvjek traje, a mogla bi trajati još mjesecima, prema priopćenju Međunarodne agencije za zabranu korištenja kemijskog oružja.





Priopćenje iz ruskog Ministrstva vanjskih poslova već je stiglo, i u njemu se navodi kako će Rusija u skoro vrijeme identično odgovoriti na spomenute poteze.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like