SAD odobrile isporuke oružja Tajvanu u iznosu od 500 milijuna dolara

Američki State Department odobrio je program pružanja vojne pomoći Tajvanu, neovisno o službenim prosvjedima od strane Kine, koja Tajvan smatra svojim nedjeljivim teritorijem.

Radi se o odobrenju prodaje komponenti za sklapanje zrakoplova F-16, programu za obuku tajvanskih pilota u američkoj bazi u Arizoni (Luke Air Force Base) i drugim mjerama u okviru odobrenog programa. O tome je izvijestila Agencija za suradnju u sferi vojne sigurnosti američkog Ministarstva obrane (Defense Security Cooperation Agency).

Također se navodi kako je taj posao u potpunosti sukladan „nacionalnim interesima SAD-a, učvršćuje sigurnost primatelja, koji je važna snaga za političku stabilnost, vojnu ravnotežu i gospodarski napredak u regiji“.

Podsjećamo: ovo nije prvi američki program pružanja vojne pomoći Tajvanu. U rujnu 2018. g., američka je vlada odobrila isporuke sastavnih komponenti za sklapanje zrakoplova F-16, F-5, IDF (lovački zrakoplovi tajvanske proizvodnje), kao i transportne zrakoplove C-130 za tajvanske zračne snage.

U ožujku 2019.g. pojavile su se medijske informacije o novoj narudžbi Tajvana, upućenoj SAD-u. Prema navodima medija Apple Daily, Tajvan je zatražio 66 lovačkih zrakoplova F-16 za iznos od 13 milijardi dolara.

Službeni prosvjedi Kine ukazuju na američko „kršenje temeljnih normi međunarodnog prava i međunarodnih odnosa“ od strane Washingtona, i da SAD „ozbiljno krše načelo jedne Kine i tri zajednička sporazuma između Kine i SAD-a“, čime „podrivaju kineski suverenitet i interese u sferi sigurnosti“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like