SAD odustale od planova za kupnju Grenlanda

SAD su odbile kupiti Grenland. Ovu je izjavu dao američki državni tajnik Antony Blinken tijekom posjeta tom autonomnom teritoriju Kraljevine Danske.

Novinarima je kazao kako je posjetio najveći otok na Zemlji s ciljem jačanja međusobnog partnerstva. Međutim, Washington nije planirao pregovarati o postizanju sporazuma.

Naravno, odustajući od kupnje prirodnim resursima prebogatog otoka SAD sigurno nisu odustale od želje da Grenland barem iskoriste u obrambene svrhe s ciljem snažnije američke vojne nazočnosti na Arktiku koji postaje nova geopolitička bojišnica s Rusijom, o čemu više u idućim vijestima na ovu temu.

Podsjećamo kako se vijest o mogućoj američkoj kupnji Grenlanda, otoka s 56 tisuća stanovnika i širokom autonomijom u sklopu danske države, pojavila tijekom mandata prethodnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (vidi poveznicu ispod teksta). O toj je ideji Trump razgovarao sa svojim savjetnicima koji su je smatrali isplativom. Tada je Bijela kuća izjavila kako su Danskoj spremni platiti subvencije u iznosu od 600 milijuna dolara svake godine.

U travnju 2020. State Department je objavio kako su Sjedinjene Države spremne osigurati Grenlandu 12 milijuna dolara, objašnjavajući da će kupnja otoka poslužiti za jačanje prisutnosti SAD-a na Arktiku.

Ta je američka ideja u Danskoj izazvala buru negodovanja, kako na političkoj sceni tako i u širokoj javnosti.

Na Grenlandu su, reagirajući na istu, tada izjavili kako oni „nisu na prodaju“.

Zoran Meter: KUPNJA GRENLANDA: Je li “lud” Trump ili oni koji to tvrde?

 

 

Komentari

komentar

You may also like