SAD: Opet prosvjed u Minneapolisu zbog policijskog ubojstva tamnoputog Amira Lockea

Stotine prosvjednika u subotu je izašlo na ulice Minneapolisa tražeći pravdu za smrt 22-godišnjeg crnca Amira Lockea koji je početkom tjedna ubijen tijekom policijske racije u vlastitom stanu, piše Reuters.

Bučna, ali mirna masa, koja se okupila  tri dana nakon što je Lockea policija upucala na njegovom kauču, uzvikuje Lockeovo ime i slogan “nema pravde, nema mira”. Dan nakon što je ubijen, policija je objavila video snimku racije na kojoj se vidi da Locke drži pištolj dok se šokirano pokušavao izvući iz deke na kauču nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen.

Policija je priopćila da su policajci provodili pretres bez kucanja, koji ovlašćuje policiju da uđe na privatni posjed bez prethodnog upozoravanja stanara ili najave njihove prisutnosti. Pretres je provođen u sklopu istrage ubojstva koji su vodili detektivi susjedne policije postaje Saint Paul. Locke nije naveden u nalogu za pretres, no policija Minneapolisa je priopćila da nije jasno kako je i je li on povezan s tom istragom.U četvrtak je privremena šefica policije Minneapolisa Amelia Huffman rekla da ured okružnog tužitelja pregledava snimke pretresa te da se na snimci incidenta čini da se vidi kako je Lockeov pištolj uperen prema policajcima kada su započeli pucati.

Prosvjednici su rekli da Locke ima pravo posjedovati oružje u vlastitom domu i da mu nikada nije dana prilika da se razoruža u kaotičnim trenucima kada je policija bez upozorenja upala u njegov stan.

Na snimci Lockeova uhićenja vidi se kako policija otključava njegov stan ključem te ulaze i viču: “policija, nalog za pretres, lezi na zemlju”. Policajac tada udara nogom po kauču na kojem je Locke ležao i dok se Locke okreće, njegova ruka se pojavljuje ispod deke s pištoljem u ruci. Gotovo odmah policija je ispalila najmanje tri hica. Odvjetnici Lockeove obitelji rekli su da on nije imao kriminalnu povijest i da je legalno posjedovao vatreno oružje u trenutku smrti.

Najmanje 500 prosvjednika okupilo se u subotu na temperaturama ispod nule, tražeći bezuvjetnu zabranu pretresa bez kucanja te otpuštanje i uhićenje policajaca koji su sudjelovali u pucnjavi, ostavku gradonačelnika i šefa policije.

Niz govornika predvodio je publiku skandiranjem tražeći rasnu pravdu i osuđujući policijsko nasilje nad crncima koji su, kako su rekli organizatori, nerazmjerno bili meta žestokih i diskriminirajućih taktika provođenja zakona.





U petak je gradonačelnik Jacob Frey naredio moratorij na pretrese bez kucanja, dodajući da djeluje kako bi “osigurao sigurnost i javnosti i službenika dok se ne izradi nova politika”. Ubojstvo Lockea bilo je zadnje u nizu incidenata zbog kojih je policija u Minneapolisu pod povećalom. Prije gotovo dvije godine, nenaoružanog tamnoputog Georgea Floyda ubio je policajac koji je klečao na Floydovu vratu više od devet minuta tijekom uhićenja, a pod sumnjom da je pokušao koristiti lažnu novčanicu od 20 dolara. Bijes zbog Floydove smrti potaknuo je nacionalni pokret “Black Lives Matter” koji je osudio policijsku brutalnost i pristranost u američkom kaznenom pravosudnom sustavu.

 

Komentari

komentar





You may also like