SAD optužile Kinu za iskrivljavanje uzroka prekida trgovinskih pregovora

Američka administracija prigovorila je Kini kako u svojim izjavama iskrivljuje razloge zbog kojih su trgovinski pregovori između dviju strana ušli u „slijepu ulicu“, izvijestio je američki medij The Wall Street Journal.

Kineski službenici u svojim javnim istupima i u „Bijeloj knjizi“, objavljenoj u prošlu nedjelju (pogledaj poveznicu ispod teksta), počeli su „prebacivati krivnju, iskrivljujući prirodu i povijest trgovinskih pregovora između dviju strana“, navodi se u zajedničkoj izjavi Ureda trgovinskog predstavnika i Ministarstva financija SAD-a.

Podsjećamo: Kina je u nedjelju, objavom službenog vladinog dokumenta, tzv. Bijele knjige, zauzela čvrsti stav prema kojemu u eventualnim daljnjim pregovorima sa SAD-om neće odstupati od svojih načelnih stavova, pri čemu je optužila Washington za prekid pregovora, koji će negativno utjecati na čitavi svijet.

Najnoviji američki odgovor na službenu kinesku poziciju ukazuje kako je neslaganje nakon propasti posljednjeg kruga pregovora održanog u Washingtonu 10. svibnja ostalo i dalje „na snazi“, iako se u ovoj američkoj izjavi ne iznose nikakvi novi zahtjevi prema Pekingu. Zadržavaju se samo stariji pozivi Kini da odustane od nepoštene trgovinske prakse, poput prinudne predaje tehnologija i krađe intelektualnog vlasništva (ono što Kina negira i što naziva „američkom laži“). U izjavi se ponavlja kako su SAD bile dosljedne u svojim stavovima tijekom pregovaranja, a da je Kina naknadno odustala od važnih elemenata oko kojih su se dvije strane već bile dogovorile. S tim u svezi podsjećamo kako je kineski potpredsjednik vlade u nedjelju izjavio  „kako ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“ i da obje strane moraju učiniti korak natrag i pridržavati se smijera utvrđenog na sastanku predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u Argentini početkom prosinca prošle godine.

U najnovijem američkom odgovoru također se navodi kako je jedna od ključnih pregovaračkih točaka i „nužnost osiguranja nadzora (provedbe) sporazuma, što je (američka) pozicija, uvjetovana kineskim prihvaćanjem obveza, koje ona ne ispunjava“.

Službeni kineski dokument: Kina spremna na rat sa SAD-om do kraja





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like