SAD: optužnice protiv ukrajinskog i ruskog hakera, zaplijenjeno 6 milijuna dolara

Američko ministarstvo pravosuđa podignulo je optužnicu protiv ukrajinskog i ruskog državljanina zbog hakerskog napada na američku tvrtku, a SAD je zaplijenio 6 milijuna dolara isplaćenih njima radi ucjene, prenosi Reuters.

Jaroslav Vasinskji, 22-godišnji ukrajinski državljanin uhićen u Poljskoj prošli mjesec, odgovarat će američkom pravosuđu zbog korištenja ucjenjivačkog softvera, takozvanog “ransomwarea” imena Revil, što je američke tvrtke koštalo milijune dolara. Vasinskjijev napad “zarazio” je 1500 tvrtki diljem svijeta, stoji u optužnici podnesenoj u Teksasu. Visinskij je kroz ucjene tražio sveukupno čak 767 milijuna dolara, prenosi Tech Crunch.

Za prijevaru i pranje novca, između ostaloga, optužen je i 28-godišnji ruski državljanin Jevgenij Poljanin, još jedan upravljač Revila. Američko ministarstvo financija objavilo je da je dvojac kroz ucjene primio više od 200 milijuna dolara u kriptovalutama Bitcoin i Monero. Dodaje se da su latvijska i estonska vlada bile ključne u istrazi.

Osim uhićenja, američko Državno tajništvo je objavilo nagradu u iznosu do 10 milijuna dolara “za informacije koje vode do identifikacije ili lokacije bilo kojeg pojedinca koji imaju važnu poziciju transnacionalnoj grupi organiziranog kriminala vezanog uz Sodinokibi / Revil ransomware” software.

Komentari

komentar
You may also like