SAD optužuje pet tvrtki u Kini za podržavanje ruske vojske

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dodala je u utorak pet tvrtki u Kini na trgovačku crnu listu zbog navodne potpore ruskoj vojnoj i obrambenoj industrijskoj bazi, izvještava Reuters.

Ministarstvo trgovine, koje nadzire trgovinsku crnu listu, priopćilo je da su ciljane tvrtke isporučivale artikle sumnjivim ruskim subjektima prije invazije 24. veljače, dodajući da “nastavljaju sklapati ugovore o opskrbi ruskih subjekata navedenih i sankcioniranih strana”.

Agencija je također dodala još 31 entitet na crnu listu iz zemalja uključujući Rusiju, UAE, Litvu, Pakistan, Singapur, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i Vijetnam, prema unosu u Federalnom registru. Međutim, od ukupno 36 dodanih tvrtki, 25 je poslovalo u Kini. “Današnja akcija šalje snažnu poruku subjektima i pojedincima diljem svijeta da će ih Sjedinjene Države, ako žele podržati Rusiju, također zaustaviti”, rekao je u priopćenju zamjenik ministra trgovine za industriju i sigurnost Alan Estevez.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Tri tvrtke u Kini optužene za pomaganje ruskoj vojsci, Connec Electronic Ltd., hongkonški World Jetta i Logistics Limited, nisu bile dostupne za komentar. Druga dva, King Pai Technology Co. i Winninc Electronic nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom. Hong Kong se smatra dijelom Kine za potrebe američke izvozne kontrole nakon što je Peking potisnuo autonomiju grada.

Stavljanje tvrtki na crnu listu znači da njihovi dobavljači iz SAD-a trebaju licencu Ministarstva trgovine prije nego što im mogu isporučiti robu.

Sjedinjene Države krenule su sa saveznicima kazniti ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju, koju Moskva naziva “specijalnom operacijom”, sankcioniranjem niza ruskih tvrtki i oligarha i dodavanjem mnogih drugih na crnu listu trgovine. Dok su američki dužnosnici ranije ustvrdili da se Kina općenito pridržava ograničenja, Washington je obećao da će pomno pratiti poštivanje i rigorozno provoditi propise. “Nećemo oklijevati djelovati, bez obzira na to gdje se stranka nalazi, ako krši američki zakon”, rekla je pomoćnica ministra trgovine za upravu za izvoz Thea Rozman Kendler u istoj izjavi.





 

Komentari

komentar





You may also like