SAD optužuju Kinu za pokretanje gospodarske špijunaže

Američki službenici i stručnjaci za sigurnost izjavljuju, kako su se u posljednje dvije godine znatno povećali slučajevi krađe tržišne tehnologije i intelektualnog vlasništva od strane Kine. O tome u ponedjeljak, 19. studenog, piše South China Morning Post.

„Oni žele polučiti tehnologije bilo kojim sredstvima. Oni žele to sada. Špijunske igre uvijek su bile džentlmenske igre, ali Kina je skinula rukavice“, izjavio je specijalni agent John Bennett, šef ureda FBI-a u San Franciscu. „Njima je nebitno hoće li ih uhititi, hoće li ljudi završiti u zatvoru. Dok to opravdava njihove ciljeve, oni se neće zaustaviti“, dodao je Bennett.

Američka administracija zaoštrila je svoju retoriku u odnosu na Kinu. Prošli mjesec američki potpredsjednik Mike Pence optužio je kineske službe sigurnosti za vođenje „masovnih krađa američke tehnologije“. Prema riječima američkih dužnosnika i službenika, Kina koristi američko intelektualno vlasništvo kako bi ojačala svoju industriju. U tu se svrhu Peking služi vojskom kompjuterskih hakera u Kini, tradicionalnim špijunima u inozemstvu i korumpiranjem insajdera u američkim i drugim tvrtkama.

U posljednje dvije godine Peking je naglo povećao opseg kompjutorskih napada na američku industriju i postao puno agresivniji u svojoj ekonomskoj špijunaži, izjavio je suosnivač i tehnički direktor CrowdStrike Dmitri Alperovitch.

Npr. tužiteljstvo San Diega u listopadu je podignulo optužnicu protiv dvojice kineskih obavještajaca i pet možebitnih hakera. Oni su optuženi za sudjelovanje u uroti od 2011.-2015. godine, s ciljem krađe tehnoloških informacija iz velikog broja američkih privatnih tvrtki u SAD-u i inozemstvu.

Američki službenici tvrde kako je Kina, također, aktivirala vrbovanje korporativnih insajdera za predaju informacija koje predstavljaju poslovnu tajnu.





U listopadu je američko Ministarstvo pravosuđa priopćilo da je FBI uhitio kineskog obavještajca u Belgiji, Yanjun Xuja. On je stariji časnik Ministarstva državne sigurnosti, a optužen je za pokušaj gospodarske špijunaže i krađu poslovnih tajni u nekoliko američkih aeronautičkih tvrtki, uključno i GE Aviation. Xu je izručen SAD-u i predan Federalnom sudu u Cincinnatiju, gdje je GE Aviation uložio desetljeća truda za razradu reaktivnih motora i ventilatora. To djelo je objavljeno u medijima kao prvi poznati slučaj predaje kineskog špijuna temeljem američke optužnice. Yanjun Xu odbacio je optužbe za svoju krivnju.

SAD su također optužile Kinu za krađu tehnologije američke tvrtke Micron, koja kontrolira oko 20% svjetskog DRAM tržišta.

„Ovdje se problem sastoji u širini prijetnji“, izjavio je šef odjela američkog Ministarstva pravosuđa za nacionalnu sigurnost John Demers. „To istovremeno zadivljuje i zastrašuje. Kinezi su metodični, uporni i dobro potkrjepljeni resursima…., da bi ukrali now how za proizvodnju tehnologija“, dodao je Demers.





Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu nije odgovorio na pitanja South China Morning Post. Kina je u prošlosti odbacivala optužbe za pružanje državne potpore korporativnoj špijunaži i navodila kako je i sama žrtva američke špijunaže.

Podsjećamo: u listopadu je američko Ministarstvo trgovine objavilo o uvođenju ograničenja na isporuke proizvoda kineskom proizvođaču ćipova Fujian Jinhua Integrated Circuit Company Ltd. zbog nacionalne sigurnosti.

Ministarstvo je priopćilo o „značajnom riziku“ sudjelovanja te kineske tvrtke „u djelatnosti, koja proturječi interesima nacionalne sigurnosti SAD-a“. To se prije svega odnosi na komponente američkih vojnih sustava. Stavljanjem te tvrtke na „crni spisak“, zahtjevat će se licence za sveukupni izvoz, reizvoz i predaju proizvoda, programskog osiguranja i tehnologija u skladu s „Pravilima izvoznog nadzora“ (Export Administration Regulations).

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like