SAD optužuju Rusiju za djelovanje njezinih zrakoplova u Libiji i pokazuju dokaze

SAD su ponovo optužile Rusiju kako njezini zrakoplovi provode vojne letove na sjeveru Afrike, kao potporu kopnenim operacijama Libijske nacionalne vojske – LNA, generala Khalife Haftara. To isto su učinile i krajem svibnja (vidi analizu ispod teksta), a u današnjem priopćenju Afričko zapovjedništvo američke vojske (AFRICOM) tvrdi kako za to posjeduje i dokaze. Njihove tvrdnje, u četvrtak, 19. lipnja, prenosi „Al Jazeera“.

AFRICOM tvrdi kako posjeduje domumentirane dokaze da je „ruski zrakoplov poletio sa zrakoplovne baze Al-Jufra u središnjem dijelu Libije“ i da se radilo o MiGu-29, koji je djelovao u blizini priobalnog grada Sirta“ (o tome AFRICOM izvijestio na svom twittu).

Podsjećamo: u svojoj prvoj izjavi AFRICOM je objavio kako je Rusija u Libiji razmjestila najmanje 14 višenamjenskih zrakoplova MiG-29 i nekoliko bombardera Su-24 preko svoje zračne baze Hmeymim u Siriji.





I dok ruska strana opovrgava navode američkih vojnih dužnosnika i nadležnih institucija, turski su mediji u više navrata pisali o strateškoj važnosti libijskog lučkog grada Sirta za Rusiju, a što je „u mnogomu povezano sa zračnom bazom „Jufra“, smještenoj 300 kilometara južno od njega“. U jednom od članaka turske agencije Anadolu navodi se kako „upravo tu bazu ima u vidu ruska strana, želeći se učvrstiti u Sjevernoj Africi i dobiti izlaz na južne obale Sredozemnog mora“.

Upravo ova vijest najbolje i potvrđuje zaključak iz naše, prethodno objavljene vijesti o pogoršanju francusko-turskih odnosa, kada je rečeno da dvojna igra Turske, koja se na libijskom tlu ogleda kroz njenu istodobnu političku suradnju sa SAD-om i Rusijom, i nije tako jednostavna kako bi se iz sinoćnjeg intervjua turskog šefa diploamacije Mevluta Cavushoglua moglo zaključiti.

Zoran Meter: Amerikanci Rusima: „Kupite prnje s Bliskog istoka“





 

Komentari

komentar

You may also like