SAD otvara bazu za specijalne operacije u Albaniji

Američko zapovjedništvo za specijalne operacije Europa (SOCEUR) otvorit će bazu u Albaniji na rotacijskoj osnovi, najavio je albanski premijer Edi Rama jučer, a objavljuje Reuters.

SOCEUR, sa sjedištem u Stuttgartu u Njemačkoj, objavio je na svojoj internetskoj stranici da će baza u Albaniji osigurati veću suradnju s albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost.

“To je fantastična vijest…to je odraz vrlo visokog kredibiliteta i vrlo bliske suradnje”, rekao je Rama u video poruci u kojoj je čitao priopćenje SOCEUR-a. Albanija je članica NATO-a od 2009. godine.

Izvorno usredotočen na SSSR tijekom Hladnog rata, nakon što je Varšavski pakt okončan 1991., fokus SOCEUR-a prebačen je na druge europske zemlje, Afriku i Bliski istok.

Specijalne snage, visoko obučene i opremljene naprednom komunikacijskom opremom i oružjem, često se koriste u protuterorističkim ili izviđačkim operacijama i mogu se infiltrirati u neprijateljske linije. Nije još jasno koja će biti uloga tih američkih snaga u Albaniji. SAD već ima stacioniranih 600 vojnika na susjednom Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini, kako bi se održao krhak mir više od dva desetljeća od rata na Kosovu. U rujnu ove godine došlo je do napetosti na Kosovu sa Srbima oko novog propisa o registarskim tablicama. Nakon blokada prometnica, dodatno su raspoređene međunarodne snage KFOR-a.

Komentari

komentar





You may also like