SAD-ov ultimatum Rusiji znači samo jedno: Washington se povlači iz raketnog sporazuma

Jučerašnja izjava američkog državnog tajnika Mikea Pompeo, o tome da će se SAD kroz dva mjeseca povući iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa iz 1987.g., ukoliko se Rusija ne okrene njegovom izvršavanju, znači samo jedno: Sjedinjene Države početkom veljače iduće godine izlaze iz ovog sporazuma. Rusija, naime, smatra kako ona ispunjava sve obveze, a da ih krše upravo SAD. A kako nema ama baš nikakve šanse da Moskva od svog takvog stava odustane, slijedi i spomenuti zaključak.

Mike Pompeo je izjavio kako u slijedećih 60 dana SAD neće proizvoditi, testirati i razmiještati rakete koje spadaju pod ograničenja tog sporazuma: „Poslije tih 60 dana mi ćemo pogledati što će biti.“

Ruska strana ovakvu Pompeovu izjavu označila je kao klasični ultimatum, a svi tamošnji ključni političari i analitičari redom se slažu kako ona nema za cilj očuvanje tj. nastavak provedbe sporazuma, već  jedino izlazak Washingtona iz njega, uz argument da je on to primoran učiniti jer eto, Rusija ni na što ne pristaje.

Izdvajamo izjavu predsjednika odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije ruskog parlamenta Konstantina Kosacheva, koji kaže, kako Pompeov jučerašnji poziv upućen Rusiji nije poziv na raspravu o načinima za njegovo očuvanje, već „grubi ultimatum, kojeg su SAD predali isključivo s jednim ciljem: pokazati svijetu i svojim saveznicima kako eto, nisu oni srušili najvažniji stup međunarodne stabilnosti“, već da je to učinila Rusija kojoj su kao oni dali šansu. O tome još više svjedoči, kaže dalje Kosachev, izjava glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga koji kaže kako NATO „daje Rusiji posljednju šansu za spas raketnog sporazuma, ili se ona mora spremati za svijet bez njega“. Pri tom SAD ne mogu predočiti niti jedan jedini dokaz kršenja sporazuma od strane Rusije, navodi ruski političar.

S druge strane, predstavnica američkog Stete Departmenta tvrdi kako „SAD ima dokaze da Rusija krši sporazum … ali da ne može iznositi obavještajne detalje te informacije…“, tvrdi Kosachev i dodaje kako je ista predstavnica State Departmenta u sve ovo ubacila i nedavni incident u Kerčskim vratima, kazavši kako su „nedavni potezi Rusije u Kerčskim vratima utjecali“ na odluku američkih saveznika u NATO-u. Time se pokazalo, zaključio je ruski političar, kako je „ukrajinska provokacija imala vrlo jasno zadan cilj“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like