SAD planiraju izvoziti LNG i ugljen kroz svoje vojne baze

Američka administracija predlaže  korištenje objekata Pentagona i drugu saveznu infrastrukturu  na zapadnoj obali SAD-a kao potencijalne terminale za izvoz ukapljenog plina i ugljena u Aziju.

U intervjuu Associated Press-u (AP), američki ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke izjavio je kako je to u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a i sigurnosti njezinih saveznika, jer bi time američki energenti njima bili dostupniji. Na zapadnoj obali SAD-a planira se korištenje nekoliko objekata vojno-pomorske flote i drugih objekata u saveznom vlasništvu.

Kao primjer, Zinke je naveo bivšu pomorsku bazu na otoku Adac, zatvorenu 1997.g. (sada se koristi samo kao zračna luka), u sastavu Aleutskih otoka na Aljasci. Tamo se predlaže izgraditi LNG terminal.

AP navodi kako su pojedini senatori-republikanci  (iz Montane i Wyominga) već podržali ideju Bijele kuće, jer bi im to omogućilo nužan pristup azijskim tržištima.

Istodobno, pojedini demokrati već su iskritizirali ovaj prijedlog. Guverner države Washington Jay Inslee projekt je nazvao nerazumnim, kazavši slijedeće: „Naši mornari izvršavaju svoju misiju čuvanja nacionalne sigurnosti i to čine izvrsno. I ne treba im još nametati osiguranje tereta ugljena. Oni moraju biti mornari američkih pomorskih snaga. To je njihov posao.“  Senator Ron Biden na svom je tvitu objavio, kako pristup Ryana Zinkea demonstrira potpuno neuvažavanje znanosti i glasova lokalne zajednice.
Trenutačno se najviše postojećih LNG terminala i onih u izgradnji nalazi na prostoru Meksičkog zaljeva, što transport ukapljenog plina u Aziju čini skupljim nego što bi to bilo sa zapadne obale SAD-a. Postoji vjerojatnost da bi se spomenuti LNG terminal, koji bi se izgradio na bivšoj bazi na Aleutskim otocima, iskoristio za projekt „Alaska LNG“, u kojem sudjeluje i kineski Sinopec. Njime se planira godišnje izvoziti 20 milijuna tona ukapljenog plina. Problem bi moglo predstavljati dramatično brzo zaoštravanje američko-kineskih trgovinskih i ukupnih političkih odnosa, zbog čega je Kina već u potpunosti obustavila uvoz američkog LNG-a i traži nove dobavljače, prije svega u Kataru (o tome smo upravo danas opširno izvjestili). Još je jedan LNG terminal koji se gradi na zapadnoj obali – terminal Jordan Cove u Oregonu.

Izvozne mogućnosti američke zapadne obale korisne su i za tvrtke koje proizvode i prodaju ugljen. Npr. to bi bio najkraći put za izvoz kamenog ugljena za proizvođače u bazenu Powder River na granici Montane i Wyominga. Nedavno je šest američkih saveznih država podržalo tvrtku za proizvodnju ugljena Lighthouse Resources Inc., koja je osporava zabranu izgradnje izvoznog terminala kraj Portlanda, u državi Washington, na rijeci Columbia – zbog ekoloških razloga. Kapacitet tog terminala trebao bi iznositi 44 milijuna tona ugljena. Lokalna i savezna vlast taj problem žele riješiti i mogućim prebacivanjem terminala na staru vojnu bazu.

Prema informacijama američkog Ministarstva za energetiku (EIA), SAD su 2017.g. povećale izvoz ugljena u Aziju za dva puta, a rast izvoza nastavlja se i u ovoj godini. Naravno, na užas ekologa i političara diljem svijeta, koji ionako oštro kritiziraju američko povlačenje iz Pariškog sporazuma o klimi, koji se najviše odnosi upravo na smanjenje korištenja ugljena kao energenta. Međutim, politika Donalda Trumpa po tom je pitanju jasna i konzistentna: SAD raspolaže golemim energentskim bogatstvom i to se mora iskoristiti za dobrobit zemlje i svih američkih građana.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like