SAD planiraju preseliti desetke tisuća suradnika Afganistanaca iz zemlje

“Oni koju su nam pomagali, neće biti ostavljeni”- rekao je predsjednik Biden o afganistanskim suradnicima. Naime, NATO trupe će napustiti Afghanistan do 11.9. ove godine, a vjerojatno će se to dogoditi i ranije jer povlačenje protječe brzo. Američko povlačenje prati val nasilja dok Talibani napadaju i osvajaju općine pod kontrolom vlade u Kabulu. Američki suradnici se doživljavaju kao izdajnici od strane Talibana, pa su im životu ugroženi napuštanjem američke vojske.

Plan američke vlade je preseliti između 20 i 100 tisuća Afganistanaca, rekao je visoko rangirani diplomat iz Bijele kuće za NPR. Bijela kuća je u procesu komunikacije plana s Kongresom i afganistanskom vladom.

SAD će Afganistance preseliti u druge države. Još se ne zna gdje točno, ali jedna od ideja je preseliti ih na otočje Guam, američki teritorij u Tihom Oceanu. Afganistanci bi dobili specijalne imigrantske vize (SIV). Uglavnom je riječ o prevoditeljima, snagama sigurnosti i tehnološko- vojnim suradnicima, a premještene bi bile i njihove obitelji.

Većina njih će napustiti svoju domovinu u kolovozu preko međunarodne zračne luke u Kabulu, a iseljavanje će osiguravati turska vojska. Naime, Turska se već ponudila za čuvanje tog aerodroma nakon što SAD trupe napusti ovu izmučenu centralno azijsku državu.

Komentari

komentar





You may also like