SAD planiraju pretvoriti termoelektrane na ugljen u atomske centrale

Britanske i američke tvrtke razvijaju projekte pretvaranja elektrana na ugljen u atomske centrale. Predlaže se postavljanje modularnih reaktora umjesto kotlova na ugljen u termoelektrane i početak prenamjene do 2030. godine. Zasad je problem da u Sjedinjenim Državama još nije proizveden niti jedan modularni reaktor, navode stručnjaci, a objavljuje medij Eadaily.

U Velikoj Britaniji i SAD-u razvija se elektronička platforma, kao i dizajnerska rješenja za pretvaranje termoelektrana na ugljen u nuklearne elektrane. Prema Britancu Bryden Woodu, surađuje se s američkom organizacijom TerraPraxis, Massachusetts Institute of Technology, University of Buffalo, Microsoftom i KPMG-om..

U sklopu inicijative Repowering Coal planira se projekt prenamjene termoelektrana na ugljen. Sudionici tvrde da je svjetski proizvodni kapacitet na ugljen 2 TW, što rezultira godišnjom emisijom od 15 milijardi tona CO2 u atmosferu. Istodobno, prema UN-ovom Međuvladinom panelu za klimatske promjene, kako bi se postigao cilj klimatskog sporazuma i spriječio porast temperature od jedan i pol Celzijev stupanj, emisije se moraju prepoloviti do 2030. godine, a eliminirati do 2050. godine.

Ova opcija je moguća ako se uhvatimo u koštac s proizvodnjom električne i toplinske energije, navodi Repowering Coal.

Bryden Wood očekuje da će to maksimalno povećati korištenje sredstava, infrastrukture i sačuvati radna mjesta. Planirano je da će ugradnja malih modularnih reaktora u termoelektrane smanjiti troškove u odnosu na izgradnju novih nuklearnih elektrana za 35%, a prvi reaktori pojavit će se do 2027. godine. Istovremeno, sam proces obnove može započeti od 2030. godine. Zasad sudionici projekta planiraju raditi u Sjedinjenim Državama, gdje je proizvodnja električne energije na ugljen na drugom mjestu nakon plina.

 





Komentari

komentar

You may also like