SAD počele povlačiti vojsku iz Iraka?

Sjedinjene Američke Države počele su povlačiti svoje vojnike s 15 baza i uporišta u Iraku, izvijestila je televizija Sky News Arabia, pozivajući se na iračke državne institucije.

Objavljeno kako su se Francuska, Njemačka i Australija također obratile Zajedničkom zapovjedništvu međunarodne koalicije za borbu protiv islamske države pod vodstvom SAD-a, s molbom za izradu satnice povlačenja njihovog vojnog kontingenta s teritorija Iraka.

Službene potvrde o početku povlačenja američkih vojnika iz Iraka nema.

Međutim, još 23. siječnja, posebni izaslanik SAD za Siriju James Jaffrey izjavio je kako su operacije protuterorističke koalicije u Iraku „zaustavljene, jer smo se usredotočili na zaštitu američkih snaga“. Pritom SAD, kazao je dalje, „od Iraka očekuju daljnje poteze nakon završenog glasovanja u iračkom parlamentu o povlačenju stranih vojnika“.

Podsjećamo: pitanje oko boravka američkih i drugih vojnika spomenute koalicije na iračkom tlu naglo se zaoštrilo nakon što su američke zračne snage  5. siječnja u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci likvidirale najutjecajnijeg iranskog generala Qassema Soleimanija, ignorirajući pritom irački državni suverenitet, a što je izazvalo buru reakcija u tamošnjim državnim i političkim krugovima i širokoj javnosti. Izbili su masovni prosvijedi na ulicama Bagdada, a u nekoliko navrata na američko veleposlanstvo u toj zemlji izvršeni su i raketni napadi od strane neimenovanih oružanih organizacija. Irački parlament većinom glasova (zastupnicima većinskih stranaka šijtskog usmjerenja) izglasao je rezoluciju o žurnom povlačenju svih stranih vojnika s iračkog teritorija. Američki ministar obrane Mark Esper je ubrzo nakon te odluke iračkog zakonodavnog tijela izjavio kako SAD ne planiraju povući svoju vojsku iz te zemlje.

Stanje je sada tim složenije jer imenovanje novog iračkog premijera Mohammeda Allawija (kojega podupire Iran) sugerira na oštru iračku politiku, usmjerenu prema protjerivanju stranih snaga iz zemlje.





Zoran Meter: Iračka vlada traži povlačenje Amerikanaca, a od Rusa želi kupiti PZO sustave S-400

 





Komentari

komentar

You may also like