SAD počele prebacivanje vojske u Istočnu Europu

Sjedinjene Države počinju prebacivanje vojske iz Belgije u Istočnu Europu, u okviru operacije Atlantic Resolve, priopćio je portal Defence News, pozivajući se na predstavnika američkih snaga u Europi To se razmatra u okviru velikih vojnih vježbi, cilj kojih je testiranje premještaja vojski po europskom teritoriju u slučaju mogućeg vojnog sukoba.

Ukupno se prebacuje 3300 vojnika i 650 vojnih vozila, uključno i 87 tenkova M-1 Abrams i 18 samohodnih topničkih vozila –109 Paladin. Sve se to prebacuje u pribaltičke države, Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku.

Dio vojske i vojne tehnike prebacuje se željeznicom i cestovnim putom, a dio i zračnim prometom, koji se ranije u takvim vježbama nije primjenjivao.

Ta će vojna grupa kasnije sudjelovati u velikim vojnim vježbama Sabre Strike, koje će se održati u Poljskoj i pribaltičkim državama od 3. do 15. lipnja, a u njima bi trebalo sudjelovati oko 18 tisuća vojnika iz zemalja članica NATO saveza.

Podsjećamo:  u subotu je belgijsko Ministarstvo obrane objavilo informaciju, kako je u tamošnju luku Antwerpen stigla vojna tehnika iz sastava američke brigade u Texasu i da će po iskrcaju biti razmještena u Istočnoj Europi, u okviru operacije Atlantic Resolve.

Američko veleposlanstvo u Belgiji priopćilo je kako će kroz luku u Antwerpenu, u okviru rotacije snaga, proći 85 tenkova i 3,3 tisuće vojnika američke oklopne brigade.





Početkom ove godine američka je vojska priopćila, kako će 1. oklopna brigada, stacionirana u Texasu, biti prebačena u Europu u ljeto ove godine, s ciljem zamjene 2. oklopne brigade 1. pješačke divizije.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like