SAD počele prvu „cyber“ operaciju za sprječavanje utjecaja Rusije na izbore

Sjedinjene Države počele su s operacionalizacijom svoje prve „cyber“ operacije, čiji je cilj sprječavanje pretpostavljenih nastojanja Rusije za utjecaj na predstojeće izbore za američki Kongres, koji se održavaju idući mjesec. O tome je u utorak, 23. listopada, izvjestio The New York Times, pozivajući se na svoje službene izvore.

NWT navodi, kako operaciju provodi Cyber-zapovjedništvo američkih Oružanih snaga, a da je njezina zadaća pronaći Ruse koji se na internetu bave širenjem dezinformacija s ciljem utjecaja na američke izbore, i davanje im upozorenja o tome kako njihovu aktivnost prate američke specijalne službe. Pri tom nije navedeno na koji se način dostavljaju takva upozorenja: elektroničkom poštom, posredstvom društvenih komunikacijskih veza ili nekako drukčije.

Drugim riječima, Rusi od sada moraju paziti što pišu. Problem je jedino u tome, kako razlučiti njihov osobni stav o pojedinim pitanjima američke unutarnje politike i političara, od smišljene protuameričke podrivačke djelatnosti. Ili to, zapravo, za SAD od danas znači jedno te isto.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like