SAD počele s povlačenjem svog diplomatskog osoblja iz Venezuele

Američki State Department počeo je povlačiti svoje pomoćno diplomatsko osoblje iz Venezuele zbog sigurnosnih razloga, a također je i državljanima SAD-a preporučio napuštanje te zemlje zbog zaoštravanja kriznog stanja (info Associated Press). Objavljeno je kako će američko veleposlanstvo u Caracasu i dalje ostati otvoreno.

Podsjećamo: prije dva dana, a nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio kako SAD podupiru venezuelansku oporbu i za novog predsjednika te zemlje priznaju vođu parlamenta Juana Guaida, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro prekinuo je diplomatske odnose sa SAD-om i naredio američkim diplomatima da u roku od 72 sata (do nedjelje, 27. siječnja) napuste tu zemlju. Venezuela je odmah potom zatvorila svoje veleposlanstvo i konzularna predstavništva u Sjedinjenim Državama. Američki državni tajnik Milke Pompeo isti je dan odbacio mogućnost za povlačenje američkih diplomata, kazavši kako Maduro više nije predsjednik i da on više nema ovlasti i ne može raskinuti odnose između dviju zemalja.

Stanje u Venezueli i dalje je vrlo napeto iako je primjetan znatno manji broj prosvjednika na ulicama gradova. Osim toga, šef oporbe i samoproglašeni v.d. predsjednika zemlje Juan Guaido sklonio se i javnnosti se obraća iz kolumbijskog veleposlanstva u Caracasu, dok aktualni predsjednik Nicolas Maduro i dalje s javnošću komunicira iz državnih institucija, osjećajući se sigurnije nakon što mu je odanost izrazio i vojni vrh te zemlje.

Maduru su potporu do sada dali: Meksiko, Kuba, Nikaragua, Bolivija, Urugvaj, Rusija, Kina, Turska i Iran. Samoproglašenog privremenog predsjednika Guaida priznale su: SAD, Kanada, većina latinsko-američkih zemalja (osim ranije nabrojanih), EU, Gruzija i Australija. Zanimljivo je kako je Japan dao službenu izjavu da se zalaže za demokraciju u Venezueli, ali je izbjegao izražavanje potpore bilo kojem od spomenute dvojice političara.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like