SAD: podsjetili smo Moskvu da Crno more nije „rusko jezero“

Zajednička vježba NATO saveza “Morski štit – 2021” („Sea Shield 2021“) u kojoj su sudjelovala dva broda američke mornarice bila je “oštar podsjetnik Moskvi da Crno more nije rusko jezero”, piše u autorskom članku Mike Gleen, kolumnist The Washington Timesa.

U članku je navedeno kako je vježbu Sea Shield 2021, u kojoj je američka krstarica USS Monterey sudjelovala zajedno s razaračem USS Thomas Hadner, organizirala Rumunjska. Tijekom vježbi Amerikanci su, zajedno s nizom zemalja u regiji, uključujući Albaniju, Bugarsku i Hrvatsku, naučili “ratovati rame uz rame usprkos činjenici da partneri ne govore isti jezik” i vježbali su protupodmorničku obranu i tehnike razminiranja.

Moskva je Crnom moru pridavala posebnu pozornost “još od vremena dinastije Romanov“ : obala Crnog mora pruža Rusiji luke s toplom vodom i služi kao odskočna daska za organiziranje vojnih operacija daleko od granica zemlje – posebno u Siriji, navodi Mike Glenn i dodaje kako je u međuvremenu Crno more steklo još veću stratešku važnost nakon ruske aneksije Krima 2014. godine – a da već nekoliko godina američki politolozi govore da crnomorsko područje igra ključnu ulogu u ispunjavanju ruskih “super zadaća vraćanja utjecaja i kontrole na njezinoj periferiji”.

Pentagon je, očito, odlučio povećati svoju aktivnost u regiji kako bi “odbio sve agresivniju Rusiju i razveselio svoje male saveznike…“. ” … Istodobno, hoće li administracija američkog predsjednika Joea Bidena imati dovoljno “izdržljivosti” da obuzda Moskvu, nije posve jasno, navodi se u tekstu.

 

Komentari

komentar





You may also like