SAD podupiru stvaranje održive palestinske države. Izrael, konačno, mora prihvatiti stvarnost

S Bidenovom administracijom završio je i „medeni mjesec“ američko-izraelskih odnosa. Izrael više nikada neće imati toliko sebi naklonjenu administraciju kakva je bila ona prethodna na čelu s Donaldom Trumpom. Trump je je priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela, priznao izraelsku aneksiju sirijske Golanske visoravni tj. izraelski državni suverenitet nad istom, mirovnim planom (kojeg Palestinci nikada nisu prihvatili) de facto je ozakonio aneksiju velikih dijelova Zapadne obale (koja je uz Gazu dio Palestinske samouprave) od strane izraelske države (na kaju je ta odluka suspendirana u ime sklapanja mirovnih sporazuma s arapskim državama) i još podosta toga.

Drugim riječima, Trumpov bliskoistočni mirovni sporazum, poznat i kao „Abrahamov sporazum“, za posljedicu je imao eroziju solidarnosti prema Palestincima i zanemarivanje mirovnog procesa koji bi bio usmjeren na rješavanje njihovog višedesetljetnog problema koji opterećuje i bliskoistočne i odnose u čitavom svijetu. On je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu davao osjećaj svemoći i rješavanja strateških izraelskih problema u regiji (uspostava diplomatskih odnosa s arapskim zemljama tj. njihovo konačno priznavanje izraelske države), uz potpuno ignoriranje palestinskih zahtjeva i, uopće, bilo kakve potrebe za postizanje mirovnog sporazuma i s Palestincima. To je ove posljednje dovodilo u očaj i osjećaj zaboravljenosti od strane dojučerašnjih arapskih zaštitnika i sponzora, ali i dodatno radikaliziralo njihove poteze, prije svega kroz aktivnosti Hamasa, što je opet Izrael koristio za jačanje represije i tako u nedogled. Beskonačni zatvoreni krug nepravde, očaja i nasilja.

Ali stiže vrijeme promjena, kao u politici SAD-a u odnosu na Iran – preciznije na međunarodni sporazum o nuklearnom programu Teherana (iz kojeg je Trump Sjedinjene Države jednostrano povukao a Izrael tu odluku svesrdno pozdravio), tako i u odnosu na zanemareno palestinsko pitanje, o čemu svjedoči slijedeća vijest.

Američki državni tajnik Anthony Blinken izjavio je u telefonskom razgovoru s izraelskom ministricom vanjskih poslova Gabi Ashkenazi da SAD podupiru stvaranje održive palestinske države, objavio je jučer State Department.

“Državni tajnik naglasio je uvjerenje Bidenove administracije da je rješenje s dvije države najbolji način da se Izraelu osigura budućnost kao židovskoj i demokratskoj državi, koja živi u miru zajedno s održivom i demokratskom palestinskom državom”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price .

Prema njegovim riječima, Blinken je također govorio kako se protivi “jednostranim akcija protiv Izraela u multilateralnim formatima”.





Podsjećam kako smo na našem portalu nedavno pisali o zajedničkoj inicijativi Egipta i Jordana s ključnim članicama Europske unije Njemačkom i Francuskom, o „pomicanju s mrtve točke“ zanemarenog palestinskog pitanja iz vremena Trumpove administracije (vidi poveznicu ispod teksta). S tim u svezi nedavno je održan i sastanak na ministarskoj razini tih četiriju zemalja u Kairu.

Z. Meter: Egipat, Njemačka i Francuska traže obnovu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa





 

Komentari

komentar

You may also like