SAD pojačava prijetnje sankcijama zbog Sjevernog toka 2

Američka vlada pojačava prijetnje sankcijama kako bi pokušala zaustaviti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će ruski plin stizati u Njemačku, rekao je anonimno viši američki dužnosnik za dpa.

Kazao je kako je američka vlada već izdvojila više tvrtki i pojedinaca koje bi mogla sankcionirati, ako ne prestanu s djelatnostima povezanima s plinovodom, uključujući i transport.

“U postupku smo pozivanja većeg broja tih tvrtki kako bismo ih osvijestili da su uključene u djelatnosti podložne sankcijama”, rekao je dužnosnik, ali nije naveo o kojim je tvrtkama riječ.

“Mnoge od tih kompanija nisu toga svjesne i ti će im pozivi omogućiti da se povuku iz tih djelatnosti”, dodao je.

Američka vlada za nekoliko će dana ili tjedana Kongresu podastrijeti izvješće o tvrtkama kojima bi se nametnule sankcije.

SAD je u prosincu 2019. donio zakon PEESA koji većini kompanija za koje se ustanovi da rade na Sjevernom toku 2 osigurava 30-dnevno razdoblje povlačenja.
Izgradnja plinovoda Sjevernog toka 2 uskoro će biti gotova, a plinovodom će se udvostručiti ruske isporuke prirodnog plina putem Baltičkog mora do Njemačke.

Protivnici plinovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, kažu da će plinovod Rusiji omogućiti da gospodarski uguši Njemačku, dok njemačka vlada navodi da će stvoriti izravnu i sigurnu energetsku opskrbu.

U priopćenju Sjevernog toka 2 navodi se da su svi koji sudjeluju u finaciranju i opskrbi, među kojima je i ruska tvrtka Gazprom, “u potpunosti financijski posvećeni projektu”.

Komentari

komentar

You may also like