SAD Poljskoj prodaje sustav Patriot po dvostruko nižoj cijeni

Poljska radijska postaja RMF FM, pozivajući se na neslužbene izvore, objavila je u četvrtak vijest, kako će Poljska do kraja ožujka sa SAD-om potpisati ugovor o kupnji američkog sustava proturaketne obrane Patriot, pri čemu će vrijednost posla biti više nego dvostruko niža od prvotno planirane.

Jučer je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak  u Twitter objavi napisao, kako je Poljska dobila osjetno sniženje cijene za američki sustav PRO, ali iznos nije precizirao. Prvotno se radilo o 10,5 milijardi dolara, s kojom cijenom je prošle jeseni baratao Pentagonov odjel za vojnu suradnju.

„Četiri i pol milijarde dolara stajat će kupnja američkih raketnih sustava Patriot“, priopćio je spomenuti poljski radio.

Podsjećamo: Poljska i SAD su u srpnju 2017.g. potpisali sporazum o isporuci sustava Patriot. Bilo je to u vrijeme posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi. U tada potpisanom dokumentu navodeno je, kako će SAD te sustave isporučiti Poljskoj do 2022. godine. U prvoj fazi radit će se o dvije baterije s raketama PAC-3 MSE i elementima sustava zapovjedanja i komunikacija IBCS.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like