SAD poništile Trumpovu odluku o obnovi UN-ovih sankcija protiv Irana

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena poništila je odluku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da obnovi sankcije UN-a protiv Irana. Ta bi odluka mogla pomoći Bidenu da krene u povratak SAD-a Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja iz 2015. godine (JCPOA), koji se odnosi na iranski nuklearni program (info: AP, 19. veljače).

Vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Richard Mills uputio je pismo Vijeću sigurnosti u kojem navodi kako Washington “povlači” tri pisma iz administracije Donalda Trumpa o sankcijama UN-a protiv Teherana. Obnova sankcija najavljena je 19. rujna 2020. Vijeće sigurnosti UN-a tada je ignoriralo Trumpovu odluku, nazvavši je nezakonitom, budući da je samostalno povukao Sjedinjene Države iz JCPOA u svibnju 2018. godine.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da su spremne početi pregovore s Iranom o povratku na sporazum zaključen 2015. godine, usmjeren na sprječavanje Teherana u nabavi nuklearnog oružja. Međutim, Iran je prilično hladno reagirao na američku inicijativu, koju je državni tajnik Anthony Blinken najavio tijekom sastanka sa svojim kolegama iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koji se održao 18. veljače putem video veze, navodi Reuters.

SAD spremne na razgovor sa „šestorkom“ o iranskom nuklearnom programu

 





 

Komentari

komentar





You may also like