SAD popušta sa sankcijama prema Venezueli

Vlada Venezuele i njezina oporba složile su se stvoriti fond kojim bi upravljali Ujedinjeni narodi za financiranje zdravstvenih, prehrambenih i obrazovnih programa za siromašne, prenosi Euronews. SAD je odgovorio ublažavanjem nekih sankcija na naftu u zemlji u nastojanju da potakne nedavno ponovno započete pregovore između strana. Sredstva Venezuele, koja se drže u međunarodnom financijskom sustavu, bit će usmjerena u novi fond, ali nijedna strana nije rekla jesu li američke ili europske vlade pristale dopustiti da se zamrznuta sredstva usmjere u novi mehanizam. Široke uvjete sporazuma za socijalni fond najavio je šef skupine norveških diplomata koji su vodili pregovore između vlade Venezuele i proameričke oporbe.

Humanitarna kriza

“U skladu s normama i procedurama UN-a, cilj fonda bio bi podržati provedbu mjera socijalne zaštite za venezuelanski narod”, rekao je Dag Nylander, glavni norveški posrednik. “Strane su identificirale resurse koji pripadaju venezuelanskoj državi i koji su zamrznuti zbog sankcija u međunarodnom financijskom sustavu, Sada će tim sredstvima biti moguće postepeno pristupiti uz ovlaštenja i odobrenja” tvrdi posrednik.

Oko 7 milijuna ljudi napustilo je Venezuelu usred složene političke i humanitarne krize. Tri četvrtine onih koji ostanu u zemlji živi s manje od 1.82 eura dnevno. Očekuje se da će oko 3 milijarde eura biti postepeno usmjereno u fond. Sporazum postignut u subotu u Mexico Cityju označio je pomak nakon 15 mjeseci zastoja u pregovorima između vlade Nicolasa Madura i njegove opozicije. Međunarodni napori za rješavanje venezuelanske krize porasli su nakon rata u Ukrajini. Djelomično i za potrage za novim izvorima fosilnog goriva kojima je Venezuela bogata. Američka vlada sada će dopustiti naftnom divu Chevron da crpi venezuelansku naftu. Venezuela posjeduje najveće svjetske rezerve nafte.

Komentari

komentar

You may also like