SAD: Porast plaća, nova radna mjesta i niska nezaposlenost smanjuju strah od recesije

Poslodavci u SAD-u dodali su više nego udvostručen broj radnih mjesta u odnosu na predviđanja, ilustrirajući ogromnu potražnju za radnom snagom koja ublažava strahove od recesije i sugerira da će Federalne rezerve nastaviti s oštrim povećanjem kamatnih stopa kako bi spriječile inflaciju, piše Bloomberg.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3.5%, što je najniža stopa u pet desetljeća. Rast plaća se također ubrzao. Izvješće Bloomberga na kojem je sudjelovalo nekoliko ekonomista i analitičara ukazuje na veliki apetit za radnicima, osobito u uslužnom sektoru koji se bori s nedostatkom radne snage. Povećava se broj radnih mjesta, ali i plaće u uslugama smještaja i prehrane, zdravstvene zaštite te profesionalnih i financijskih usluga.

Podaci o plaćama za srpanj daju dužnosnicima Federalnih rezervi razloga da nastave s agresivnim pristupom monetarne politike kao odgovorom na visoku inflaciju. Predsjednik te institucije Jerome Powell prošlog je tjedna otvorio mogućnost da bi dužnosnici mogli po treći put podići stope za 75 baznih bodova na svom sljedećem sastanku u rujnu, ovisno o inflaciji i novim ekonomskim podacima u odnosu na zadnjih sastanak. “Budući da će monetarna politika biti stroža, tržište rada će se vjerojatno usporiti u nadolazećim mjesecima, ali za sada tržište rada ostaje dinamično, pa se nadamo da to ublažava strahove od recesije”, rekao je Daniel Zhao, viši ekonomist iz tvrtke Glassdoor. Brojke su dobrodošle vijesti za predsjednika Joea Bidena, čiji je rejting slab na sredini mandata. Prosječna zarada po satu također je iznenadila uzlaznom putanjom, uz rast od 0.5% u srpnju u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prethodnu godinu, prosječna plaća je porasla za 5.2%.

Komentari

komentar

You may also like