SAD poručio Kini: prekinite pritisak na Tajvan, ugrožavate regionalnu stabilnost

Nakon što su kineski zrakoplovi drugi dan za redom ušli u tajvanski zračni prostor, SAD je apelirao na Peking da prekine s pritiskom na Tajvan.

Ranije je u nedjelju SAD poslo nosač zrakoplova u Južnokinesko more, između ostalog, kako bi podržao svog saveznika Tajvan.

“Sjedinjene Države bilježe sa zabrinutošću obrazac postojećih pokušaja Narodne Republike Kine da zastraše svoje susjede, uključujući Tajvan. Tražimo od Pekinga da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom protiv Tajvana te da se, umjesto toga, uključi u smisleni dijalog s demokratski izabranim predstavnicima Tajvana”, stoji u priopćenju glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea.

Price navodi u priopćenju da će SAD “stati uz svoje prijatelje i saveznike kako bi unaprijedili zajednički prosperitet, sigurnost i vrijednosti u indo-pacifičkoj regiji, a to uključuje produbljivanje naših veza s demokratskim Tajvanom”.

Također se ističe da SAD nastavlja podupirati “mirno razriječenje” tajvansko-kineskih problema.

“Nastavit ćemo asistirati Tajvan u održavanju dostatnih kapaciteta za samoobranu. Naša predanost Tajvanu čvrsta je kao stijena i doprinosi održavanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i u regiji”, stoji u priopćenju.
Komentari

komentar

You may also like