SAD poručuje preostalim svojim građanima da hitno napuste Afganistan

IZ SAD-a danas su uputili apel građanima da što prije napuste Afganistan. Talibani su osvojili više od deset gradova koji su središta regija. Borbe traju za drugi (Kandahar) i treći (Herat) grad po veličini, a po nekim izvorima već su pali veći dijelovi tih gradova. Jučer su talibani osvojili i Ghazni koji je 150 km od Kabula.

S obzirom na brzo napredovanje talibana, na službenim stranicama američkog veleposlanstva u Kabulu piše: “Veleposlanstvo SAD -a poziva građane SAD -a da odmah napuste Afganistan koristeći dostupne  komercijalne letove”. Tvrde da su mogućnosti pomoći američkim građanima u nevolji u toj državi “vrlo ograničene”, a teško mogu pomoći čak i unutar Kabula, tvrde.. Čak će građanima koji si ne mogu priuštiti let posuditi potreban novac.

Sjedinjene Američke Države  još su 27. travnja naredile vladinim zaposlenicima da napuste veleposlanstvo u Kabulu ako se njihov posao može obavljati drugdje, navodeći kao razlog sve veće nasilje u gradu.

Glasnogovornik Državnog tajništva Ned Price tvrdi kako Washington svakodnevno procjenjuje opasnost okruženja oko svog veleposlanstva u Kabulu te da je moguće gašenje rada fizičkog dijela veleposlanstva.

Komentari

komentar
You may also like