SAD poslao borbene zrakoplove F-22 Raptor u Estoniju radi „odvraćanja agresije“

Američki borbeni zrakoplovi F-22 Raptor izvršili su operativno raspoređivanje u estonsku zračnu bazu u Emari “kako bi odvratili agresiju u regiji Baltičkog mora”, objavljeno je na službenoj stranici Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi i Africi.

F-22 Raptor je peta generacija višenamjenskog lovca koji su razvili Boeing, Lockheed Martin i General Dynamics. Osmišljen je za pokrivanje trupa, suzbijanje zračnog izviđanja i borbu protiv neprijateljskih zrakoplova. Prije toga, NATO je postrojbe zračne policije stavio u stanje visoke pripravnosti, a izvor agencije Reuters kazao je da savez ostaje na oprezu.

Povod za to bio je incident s ruskim lovcem Su-35. Dana 6. svibnja rumunjsko Ministarstvo obrane izvijestilo je da je 5. svibnja iznad Crnog mora ruski lovac Su-35 pratio poljski zrakoplov L410 Turbolet koji je patrolirao međunarodnim zračnim prostorom iznad Crnog mora. Ministarstvo obrane tvrdi da su manevri ruskog lovca “izazvali povećanu razinu turbulencije i doveli do ozbiljnih poteškoća u kontroli poljskog zrakoplova”. U izvješću se navodi da je poljska posada “uspjela izravnati zrakoplov nakon početnog gubitka visine” i sigurno sletjeti u zračnu luku Mihail Kogalniceanu. Članovi poljske posade nisu ozlijeđeni u incidentu.

Incident je potvrdila 7. svibnja i poljska granična straža koja kaže kako je ruski lovac ušao u operativnu zonu bez uspostavljanja radio veze i tri puta se približio poljskom zrakoplovu bez održavanja sigurne udaljenosti.

Sredinom travnja Sjedinjene Države rasporedile su borbene zrakoplove F-22 Raptor u Poljsku kako bi pružile podršku istočnom krilu NATO-a.

Komentari

komentar





You may also like