SAD poslao konvoj od 100 kamiona opreme u svoje baze u Siriji

Konvoj od 50 kamiona koji prevoze cementne blokove i montažne zidove, stražarske prostorije i vojna vozila Panzer ušao je u Siriju prolazeći kroz ilegalni granični prijelaz Al Waleed, piše iranski medij Mehr.

Ovaj konvoj je prvo krenuo prema gradu Al-Hasakah, a odatle je otišao do američke vojne baze u blizini naftnog polja Al-Omar na jugu Al-Hasakaha. Drugi konvoj od 50 kamiona koji su prevozili vojnu opremu i oklopna vozila prešao je iračku granicu i ušao u bazu Tell Beydar na sjeveru al-Hasakah. Ranije ovog mjeseca, američka vojska prebacila je novu vojnu opremu, uključujući oklopna vozila u suprotnom smjeru, tj. iz Sirije u svoje baze u Iraku. Lokalni izvori u sjeveroistočnoj Siriji 6. rujna izvijestili su o prebacivanju nove američke vojne opreme u Irak. Oprema, koja je uključivala 20 oklopnih vozila, ušla je u sjeverni Irak preko graničnog prijelaza Al Waleed u sirijskoj pokrajini Al-Hasakah.

Vlade Bagdada i Damaska ​​smatraju ovakve prelaske granica ilegalnim. SAD je ušao u Siriju u rujnu 2014. godine pod izlikom borbe protiv terorista ISIL-a i do sada nastavlja svoju ilegalnu prisutnost u ovoj zemlji bez posebne uloge u uništavanju te terorističke skupine, piše iranski medij koji je, očekivano, nastrojen protuamerički. Damask je više puta u pismima Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti SAD nazvao okupatorom i prosvjedovao protiv narušavanja svoje teritorijalne cjelovitosti.

Komentari

komentar

You may also like