SAD poslao nosač zrakoplova „Ronald Regan“ prema Korejskom poluotoku

Američki CNN objavio je informaciju prema kojoj je američko vojno zapovjedništvo donjelo odluku o slanju nosača zrakoplova „Ronald Regan“ u zonu Korejskog poluotoka.

Taj potez objašnjava se reakcijom na nedavno testiranje sjevernokorejske balističke rakete. Nosač zrakoplova već je isplovio iz izvjesne japanske luke u kojoj je tehnički servisiran.

Po uplovljavanju na planirano mjesto, posada će izvršiti predviđene vojne vježbe s drugim tamo stacioniranim američkim nosačem zrakoplova „Carl Vinson“, koji je 29. travnja uplovio u Japansko more. Američka pojačana vojna nazočnost u toj regiji samo je dodatno zaoštrila ionako napeto stanje, ne samo između dviju Koreja već i u odnosu na Kinu i Rusiju, koje iskazuju otvoreno nezadovoljstvo nedavnim razmještajem američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Osim toga, Pjongjang je na američke prijetnje napadom odgovorio svojim preventivnim napadom, uključno i nuklearnim.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja je u nedjelju, 14. svibnja, iznova testirala svoju balističku raketu. Međutim, ovog puta je bilo razvidno kako je raketa letjela po povišenoj putanji u odnosu na prethodne, što može značiti kako se radi o novoj dvostupanjskoj raketi na tekuće gorivo, s mogućim dometom do 4500 kilometara.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like