SAD poslao u svemir eksperimentalni vojni satelit za prognozu vremena

Američke svemirske snage danas ujutro lansirale su eksperimentalni meteorološki satelit koji je dio nastojanja američke vojske za jačanje mogućnosti predviđanja vremenskih uvjeta iz orbite. Satelit je poletio na raketi SpaceX Falcon 9 u sklopu misije tvrtke Transporter-6, koja je nosila 114 komada tereta u orbitu od državnih i komercijalnih mušterija.

Satelit koji je izradio Orion Space Solutions sa sjedištem u Louisvilleu u suradnji s General Atomicsom dio je programa satelita tehnologije Electro-Optical/Infrared Weather Systems (EWS) Svemirskih snaga i kao takvi bi trebali demonstrirati novu tehnologiju snimanja vremenskih uvjeta na Zemlji iz svemira. Senzor svemirske letjelice dizajniran je kako bi vojnim korisnicima pružio bolju vremensku prognozu i mogućnosti praćenja trenutnih vremenskih uvjeta, primarno kroz promatranje i analizu oblaka. Podaci prikupljeni tijekom testa koji će trajati godinu dana će informirati buduću elektro-optičku infracrvenu vremensku konstelaciju službe, koja bi trebala zamijeniti stari sustav DMPS satelita.

“Ako bude uspješno, to će pružiti inovativnu opciju za isporuku podataka o praćenju vremena iz svemira relevantnom brzinom”, rekao je potpukovnik Joe Maguadog, voditelj EWS programa u priopćenju za medije danas, prenosi Defense News. Predviđeno je da demonstracija traje najmanje godinu dana, a služba očekuje početak prikupljanja podataka sa svemirske letjelice početkom ove godine.

Satelit General Atomicsa trebao bi popuniti prazninu budući da desetljećima stari vojni sateliti obrambenog meteorološkog satelitskog programa (DMSP) ponestaju goriva i predviđa se da će biti izvan upotrebe do 2026. godine, piše Space News.

Osim ovog satelita koji nastaje u suradnji s Orionom, General Atomics dizajnira još jedan prototip EWS satelita koji bi trebao biti isporučen do 2025. Ta svemirska letjelica imat će trogodišnji vijek misije. Američka vojska očekuje da će preostala tri DMSP satelita za praćenje vremena ostati bez goriva do 2026.

SAD i saveznici u NATO-u koristit će satelite EWS za prikupljanje vremenskih podataka koji su ključni za vojne operatere u izračunima ruta letova, kod promatranja neprijateljskih projektila i prikupljanje obavještajnih podataka. “Naš senzor promatra oblake kroz 16 elektromagnetskog zračenja različitih valnih duljina, u rasponu od vidljivih do infracrvenog”, rekao je Gregg Burgess, potpredsjednik svemirskih sustava u General Atomicsu. EWS demonstracijski ugovor također pretpostavlja zemaljski sustav za upravljanje satelitima i distribuciju podataka.





Komentari

komentar

You may also like