SAD POSLAO UDARNU GRUPU POMORSKIH SNAGA U JUŽNO-KINESKO MORE

Na službenom sajtu američkih pomorskih snaga objavljeno je, kako je njihova Prva udarna grupa, na čelu s nosačem zrakoplova Carl Vinson, uplovila u Južno-kinesko more i da je s 18. veljače pristupila ispunjenju postavljenih zadaća tj. patroliranju akvatorijem tog mora (http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=98973).

Grupu brodova predvodi nosač zrakoplova klase „Nimitz“ USS Carl Vinson (CVN70), uz potporu razarača, naoružanog proturaketnim naoružanjem, Wayne E. Meyer (DDG 108) i nekoliko ostalih brodova.

Ranije, 2015. godine, nosač zrakoplova Carl Vinson bio je dislociran u zapadnom dijelu Tihog oceana, kada je sudjelovao u zajedničkim vojnim vježbama s Malezijom, također u Južno-kineskom moru. Prvi put taj je nosač zrakoplova u isto more uplovio još davne 1983. godine. Od tada je to činio ukupno 16 puta.

Službeni Peking je ranije upozorio Washington o narušavanju kineskog suvereniteta. U prosincu 2016. godine, prvi kineski nosač zrakoplova Liaoning je u dva navrata sudjelovao u kineskim vojnim vježbama u Žutom moru, u kojima je sudjelovalo i vojno zrakoplovstvo.

Napominjemo kako je novi američki državni tajnik Rex Tillerson još prije preuzimanja te dužnosti izjavio, kako SAD mora odaslati Kini „jasan signal“ o nedopustivosti njezinih aktivnosti na spornim otocima u Južno-kineskom moru, nazvavši kinesku izgradnju umjetnih otoka nezakonitom. Peking je odgovorio kako djeluje zakonito i u okviru svog teritorijalnog suvereniteta.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like