SAD postavio savjetnika za Sjeverni tok 2 i protiv “ruskog korištenja energije kao oružja”

Američki državni tajnik Antony Blinken imenovao je savjetnika za energetsku sigurnost koji će raditi na mjerama “smanjenja rizika” koju predstavlja njemačko-ruski plinovod Sjeverni tok 2, prenosi Reuters.

Imenovanje diplomata Amosa Hochsteina pokazuje da je američka administracija odlučna spriječiti Rusiju da se energetikom služi kao geopolitičkim oružjem, priopćio je u utorak Blinken.

(O ruskoj reakciji na moguće imenovanje Hochsteina detaljnije smo izvijestili jučer, što možete pogledati na poveznici ispod.)

Rusko MVP: odnosi sa SAD-om ovisit će ovisit će o njihovim potezima i odnosu na „Sjeverni tok 2“

Hochstein će, rekao je Blinken, pomagati da Ukrajina i istočne članice NATO-a i EU-a ostvare “sigurniju i održivu energetsku budućnost”.
Novoimenovani savjetnik je poznat po svom kritičkom stavu prema Rusiji. Prethodno je za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame u Državnom tajništvu služio kao posebni izaslanik za međunarodne poslove u energetici, a od 2017. je radio u privatnom sektoru. Radio je i u nadzornom odboru ukrajinskog Naftogaza.

“Imenujem Amosa Hochsteina na dužnost višeg savjetnika Ministarstva za energetsku sigurnost, podcrtavajući predanost Uprave promicanju energetske sigurnosti Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera”, rekao je Blinken u priopćenju. “Njegov neposredni fokus bit će provedba mjera za smanjenje rizika koje predstavlja plinovod Sjeverni tok 2, kako je navedeno u zajedničkoj izjavi Sjedinjenih Država i Njemačke od 21. srpnja o potpori Ukrajini, europskoj energetskoj sigurnosti i našim klimatskim ciljevima”, prenosi Al Arabiya. No, što je dogovoreno krajem srpnja između SAD i Njemačke?

Sjedinjene Države i Njemačka postigle su krajem srpnja sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, čime su okončale međusobna neslaganja o tom pitanju. Njime je dogovoreno da će Njemačka i SAD zajedno djelovati protiv Rusije ukoliko procijene da je Rusija počela koristi energiju kao “geopolitičko oružje”. Osim toga, Njemačka je obvezala nadzirati i ulagati u Ukrajinsku energetsku neovisnost, prelazak na održiviju energiju. Naime, Ukrajina bi mogla biti u problemima jer neće biše skupljati namete zbog tranzita plina i nafte. S druge strane, Sjedinjene Države složile su se da će okončati svoje pokušaje blokiranja naftovoda.

Blinken je rekao da će glavna zadaća Hochsteina biti implementacija srpanjskog sporazuma između Njemačke i SAD-a.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku, dugo je predstavljao sporno pitanje u odnosima Berlina i Washingtona.

Njemačka se obvezala Sjedinjenim Državama da će “stvoriti zeleni fond od milijardu dolara” za “potporu energetskoj tranziciji Ukrajine”, koja će izgubiti dio tranzita ruskog plina zbog budućeg plinovoda Sjeverni tok 2.
Prema američkim izvorima, Njemačka će dati početnu donaciju od najmanje 150 milijuna eura i radit će na povećanju te obveze tijekom sljedećih nekoliko godina.

Nesuglasice oko plinovoda tinjale su u EU godinama. Veliki broj članica EU-a se protivio tom projektu, a baltičke zemlje i Poljska tu rutu vide kao prijetnju njihovoj sigurnosti.

Za njegove protivnike plinovod je oružje u rukama Rusije, a za njegove zagovornike on osigurava opskrbu Europe energijom.

U financiranje su uključeni Wintershall, koji pripada njemačkom koncernu BASF, kao i njemački Uniper, austrijski koncern OMV, kao i druge europske energetske kompanije. Cijena projekta je oko deset milijardi dolara.

Rusko MVP: odnosi sa SAD-om ovisit će ovisit će o njihovim potezima i odnosu na „Sjeverni tok 2“

Komentari

komentar

You may also like