SAD povećavaju rashode za nove interkontinentalne rakete

Prema navodima medija Defense News od 20. listopada, Pentagon će povećati rashode za nove interkontinentalne balističke rakete – IBR (ICBM) kopnenog baziranja. Planirani rashodi povećani su za gotovo 10 milijardi dolara i iznose 95,8 mlrd. dolara.

Nove rakete zamijenit će dosadašnju interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III, koja je u naoružanju SAD-a već pola stoljeća. Ova zamjena novim raketama odvijat će se u sklopu gotovo potpune zamijene američkog nuklearnog arsenala, koja treba biti završena u idućem desetljeću, vjerojatno do 2036. g. Prema sadašnjim procjenama koštat će 1,2 trilijun dolara.

Pojedini visoki službenici Pentagona smatraju kako nacionalna sigurnost SAD-a može biti osigurana i bez IBR-a, ali administracija predsjednika Donalda Trumpa ne dijeli to mišljenje, navodi spomenuti medij. Američka vlada čvrsto se priklanja planovima o uvođenju nove generacije IBR-a, objavljenim u američkom programu nuklearne politike iz 2018. godine.

Prema procjenama američkih analitičara, američka vojska raspolaže s oko 400 raketa Minuteman III kopnenog baziranja, s jednim nuklearnim punjenjem (glavom) snage 300 ili 335 kilotona. One se nalaze u bojevom dežurstvu na bazama u Montani i Wyomingu. Još 50 podzemnih silosa nalazi se u pričuvi: u njih se relativno brzo mogu smjestiti balističke rakete, već prema potrebi.

 

 





Komentari

komentar

You may also like