SAD poziva Rusiju da odmah prestane s deportacijama iz Ukrajine

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da odmah oslobodi Ukrajince koje je istjerala iz njihove domovine i omogući pristup vanjskim promatračima, izvještava Reuters. SAD se poziva na izvješća da Moskva daje ukrajinsku djecu na posvajanje i da “nestaje” tisuće drugih.

“Nezakonito premještanje i deportacija zaštićenih osoba teško je kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni je zločin”, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken. Izjavio je da izvješća pokazuju da Moskva “namjerno odvaja ukrajinsku djecu od njihovih roditelja i otima drugu iz sirotišta prije nego što ih da na usvajanje u Rusiji”, te također “pritvara ili nestaje tisuće ukrajinskih civila koji nisu prošli ‘filtraciju”. ‘”

Ukrajinski dužnosnici optužili su Rusiju da je deportirala stotine tisuća ljudi iz područja Ukrajine pod ruskom okupacijom i prisilila ih u takozvane “filtracijske logore”, te su pozvali na podršku Crvenog križa.

Moskva je zanijekala da je namjerno ciljala civile od invazije na Ukrajinu 24. veljače u, kako je nazvala, posebnoj vojnoj operaciji, i kaže da nudi humanitarnu pomoć onima koji žele napustiti zemlju.

Ženevske konvencije iz 1949. godine, koje definiraju međunarodne pravne standarde humanitarnog postupanja u sukobima, zabranjuju masovna prisilna premještanja civila tijekom sukoba na teritorij okupacijske sile, klasificirajući to kao ratni zločin.

“Procjene iz različitih izvora, uključujući rusku vladu, pokazuju da su ruske vlasti ispitivale, pritvorile i prisilno deportirale između 900 000 i 1,6 milijuna ukrajinskih građana, uključujući 260.000 djece, iz njihovih domova u Rusiju – često u izolirane regije na Dalekom istoku “, rekao je Blinken uoči konferencije zakazane za četvrtak na kojoj će se govoriti o “odgovornosti” u tekućem sukobu.





 

Komentari

komentar





You may also like