SAD poziva svoje građane da napuste Rusiju

Washington je u četvrtak pozvao građane SAD-a da napuste Rusiju, nakon što je u toj zemlji pritvoren američki novinar, javlja Reuters.

“Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići (iz Rusije), kao što i dalje savjetuje State Department”, rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Državno tajništvo SAD-a (State Department) je u izravnom kontaktu s Moskvom zbog pritvaranja novinara Wall Street Journala, naglasila je Bijela kuća, dodajući da je administracija predsjednika Joea Bidena stupila u kontakt s obitelji novinara i njegovim poslodavcem.

Moskovski sud naložio je pritvaranje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u četvrtak, istaknuvši da će on biti u pritvoru najmanje do 29. svibnja zbog navodnog špijuniranja za SAD.

“Neprihvatljivo je da je ruska vlast usmjerena protiv američkih građana”, poručila je Bijela kuća “najoštrije” osudivši pritvaranje.

Wall Street Journal oštro je odbacio optužbe te je pozvao na puštanje iz pritvora svog novinara, izrazivši zabrinutost za njegovu dobrobit. “Mi smo solidarni s Evanom i njegovom obitelji”, poručile su američke novine. Reporteri bez granica nazvali su uhićenje novinara “zabrinjavajućim”. “Novinari ne smiju biti meta”, istaknuli su.





Gershkovichu, koji je rođen 1991., prijeti do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Smatra se da je ruski pravni sustav izrazito politiziran, a optužbe gotovo uvijek dovode do osuđujućih presuda. Ruska tajna služba FSB objavila je kako je pritvorila američkog novinara zbog “špijuniranja za interese američke vlade”.

Komentari

komentar





You may also like