SAD poziva VS UN na akciju protiv Irana

Katarska Al Jazera objavila je u srijedu, kako su Sjedinjene Države pozvale Vijeće sigurnosti UN-a na reakciju glede iranskih poteza protiv Saudijske Arabije. Prethodno je Saudijska Arabija već optužila Iran za „neposrednu vojnu agresiju“ vezano uz lansiranje balističke rakete na saudijski teritorij od strane jemenskih pobunjenika huta, koji se dogodio 4. studenog, kada je saudijska protuzračna obrana presrela i uništila tu raketu nedaleko od zračne luke glavnog grada Rijada.

U utorak je saudijski prijestolonasljednik i ministar obrane Muhammed bin Salman Teheran nazvao „agresorom“ koji stoji iza raketnog napada jemenskih pobunjenika. Izjavio je kako Teheran hutima isporučuje balističke rakete. S druge strane Iran u potpunosti odbacuje takve optužbe, nazivajući ih „protivnim stvarnosti“. Još prije jučerašnje izjave prijestolonasljednika bin Salmana, Saudijska Arabija je objavila kako će slijedeći takav događaj tretirati kao „čin rata“ od strane Irana i da zadržava zakonito pravo na nj odgovoriti u vrijeme i na način koji procjeni adekvatnim.

Washington je, prema očekivanju, stao na stranu svog bliskoistočnog saveznika, pa je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley danas također optužila Iran, konkretno – Korpus straže islamske revolucije – za isporuke raketa hutima, čime krši rezoluciju VS UN-a, te je pozvala to tijelo i međunarodne partnere na donošenje „nužnih mjera“ u odnosu prema Teheranu.

 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like