SAD pozvale Iran da “prekine s provokacijama” nuklearnog razvoja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) jučer je objavila svoje izvješće o stanju nuklearnog razvoja u Iranu i nazvala ga “nesretnim korakom unazad”, prenosi AP.

“Danas je Iran informirao našu agenciju kako će UO2 (uranijev dioksid) biti prebačen u laboratorij za proizvodnju goriva u Esfahanu gdje će biti konvertiran u UF4 (uranijev tetrafluorid), a potom u uranijev metal obogaćen do 20% U-235 nakon čega će se koristiti za daljnju proizvodnju goriva.”- piše u objavi IAEA.

Sjetimo se da je originalni iranski nuklearni sporazum iz 2015. ograničio iransko obogaćivanje uranija na 3.67%. Iz Teherana tvrde da im ovaj, više obogaćeni uranij, koristi za medicinska i druga istraživanja. Sa Zapada tvrde da Iranu gotovo sigurno služi za razvoj nuklearnog naoružanja.

Nekoliko sati nakon izvješća UN-ove agencije za nadzor nuklearne energije, oglasila se Bijela kuća, ali i UK, Francuska i Njemačka, tj. zapadne sile uključene u pregovore s Iranom u Beču.

Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a, Ned Price je pozvao Iran da “prekine s provokacijama” te je rekao kako je “uznemirujuće da je Iran nastavio s eskalacijom”. “Pozivamo Iran da prekine s ovim opasnim igrama i vrate se u Beč spremni na prave razgovore te da budu u poziciji da završe taj posao”. Nadodao je kako nove iranske provokacije neće dati Teheranu novi alat u pregovorima, prenosi Reuters.

“Iran nema opravdanu civilnu potrebu za proizvodnjom obogaćenog uranijevog metala, ali to jest korak u proizvodnji nuklearnog naoružanja.”- kazao je ministar vanjskih poslova UK.





 

Komentari

komentar





You may also like