SAD prebacuje atomsko naoružanje iz Turske u Rumunjsku

Portal Euroactiv objavio je vijest prema kojoj su Amerikanci počeli prebacivati svoje atomsko naoružanje iz Turske u Rumunjsku, zbog pogoršavanja odnosa Washingtona i Ankare.

Odnosi između dviju država, kaže se dalje, toliko su zahladili nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, da je Washington prestao vjerovati Ankari po pitanju zaštite njegovog atomskog arsenala smještenog u toj zemlji. „Američko oružje prebacuje se u bazu Deveselo, u Rumunjskoj“, piše portal.

Podsjećamo kako se radi o bazi u kojoj je nedavno u operativnu uporabu pušten snažni radarski sustav, kao dio američkog proturaketnog štita za Europu, kojem se oštro protivi Rusija, smatrajući ga direktnom ugrozom njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Portal Euroactiv, pozivajući se na svoj izvor, navodi, kako je transport naoružanja imao tehničke poteškoće: „Nije tako jednostavno prevesti više od 20 komada atomskog oružja.“

Navodi se također, kako američki State Department i ministarstva vanjskih poslova Turske i Rumunjske nisu komentirali ovu informaciju. Kao odgovor na upit tog medija, u NATO-u su izjavili kako saveznici moraju biti uvjereni da američko atomsko oružje, razmješteno u Europi, „ostaje u sigurnosti“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like