SAD predlažu europskim saveznicima osnivanje promatračke misije u Siriji nakon američkog povlačenja

U Bruxellesu danas završava dvodnevna konferencija ministara obrane članica NATO saveza. Nakon toga održat će se konferencija za medije glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i v.d. ministra obrane SAD-a Patricka Shanahana. On je sinoć doletio u Bruxelles i kolegama iz tog vojno-političkog saveza predstavio američki plan o osnivanju „međunarodne promatračke misije“ na sjevero-istočnom dijelu Sirije. Naime, od 9. veljače, kurdsko-arapska koalicija „Sirijske demokratske snage“ (SDF), pretežito sastavljena od kurdskih boraca iz postrojbi YPG, vode snažne borbe za jedino preostalo uporište „Islamske države“ na sirijskom teritoriju, u selu Baghuz, u regiji Deir ez-Zour.

Potporu toj inicijativi već je dalo britansko Ministarstvo obrane. London je spreman učiniti „sve što treba“ za neutralizaciju ugroza koje dolaze od terorista iz „Islamske države“. Britanski ministar obrane Gavin Williamson o tome je govorio sinoć, komentirajući prijedlog svog američkog kolege iz Pentagona.

Shanahan je prethodno kazao kako se namjerava konzultirati sa saveznicima glede „eventualne mogućnosti“ osnivanja misije na sirijskom sjevero-istoku, odmah nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Nije pojašnjeno o kakvoj bi se to, konkretno, promatračkoj misiji radilo niti o ovlastima kojima bi raspolagala. Ali može se pretpostaviti kako Washington želi da europske zemlje preuzmu svoj dio odgovornosti kako bi se očuvao kakav takav utjecaj u Siriji, istodobno kada se američka vojska od tamo povlači. Međutim, pitanje je hoće li europske članice NATO saveza pristati na bilo kakvu ozbiljniju vojnu nazočnost u Siriji bez aktivnog sudjelovanja američke vojske koja će se iz te zemlje u potpunosti povući do kraja travnja ove godine. Velika Britanija je unutar NATO saveza ipak posebna priča.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like