SAD predlažu nove sankcije protiv Sjeverne Koreje

BBC u četvrtak, 7. rujna, piše, kako su Sjedinjene Države predložile niz novih sankcija Vijeću sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje, uključno i zabranu isporuka nafte i zamrzavanje aktiva sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Prijedlog rezolucije, dostavljen članicama VS, naznačen je ubrzo nakon sjevernokorejskog, šestog po redu nuklearnog testiranja, izvršenog u prošlu nedjelju, kao i njezinih ponovljenih raketnih testiranja. Podsjećamo, Pjongjang je odmah nakon posljednjeg testiranja izjavio kako se radi o hidrogenskoj bombi te je nastavio s agresivnom retorikom u odnosu na SAD.

Očekuje se, kako će Kina i Rusija odbaciti najnoviji američki prijedlog, štoviše, istupit će protiv sankcija Sjevernoj Koreji. Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin na susretu s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom koji je gostovao na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku, izjavio, kako se Sjevernu Koreju ne smije stisnuti u kut dodatnim sankcijama i kako treba tražiti mirno riješenje krize. Sličan stav zastupa i Peking, koji se zalaže za alternativna riješenja.

Sjeverna Koreja se već nalazi pod strogim sankcijama od strane UN-a, usmjerenim na odustajanje tamošnjeg režima od razvoja nuklearnog naoružanja. U kolovozu su usvojene i dodatne sankcije koje se tiču zabrane izvoza u Sjevernu Koreju, ali i zabrane uvoza njezinog ugljena, što bi tu zemlju trebalo stajati oko 767 milijuna dolara ili oko 1/3 njezinog ukupnog izvoza.

Najvažniji moment novog prijedloga američke rezolucije svakako je potpuna zabrana izvoza nafte Pjongjangu, kao i zabrana na izvoz njegovih tekstilnih proizvoda. Predlaže se, također, zamrzavanje aktiva sjevernokorejskog vođe i članova tamošnje vlade, kao i zabrana njihovih putovanja izvan zemlje. Predlaže se i zabrana rada izvan granice za sjevernokorejske građane, uglavnom u Kini i na ruskom Dalekom istoku.

Treba naglasiti kako novčane transakcije iz inozemnih prihoda i izvoza tekstila predstavljaju dva najvažnija financijska izvora  Pjongjanga.





Sve je ovo u skladu s očekivanjima Geopolitika.Newsa, s obzirom na prethodne najave američke veleposlanice u UN-u, Nikki Haley, o tome, da će prijedlog američke rezolucije u ponedjeljak ići u smjeru maksimalnog pooštravanja sankcija Pjongjangu, ali i njezine izjave o tome, kako će SAD ubuduće s pozornošću pratiti gospodarsku suradnju drugih država sa Sjevernom Korejom. Takav njezin stav je prilično veliko reteriranje u odnosu na samo dan ranije na Twitteru objavljenu prijetnju predsjednika Donalda Trumpa, o tome, kako će SAD uvesti sankcije zemljama koje će gospodarski surađivati sa Sjevernom Korejom. Upravo iz spomenutog reteriranja, Geopolitika.News je i zaključila kako će Rusija i Kina najvjerojatnije odbaciti novi prijedlog američke rezolucije. Naime, obje zemlje, a prije svega Kina, zabrinute su destabilizacijom režima u Pjongjangu zbog teških posljedica uvedenih sankcija. Prije svega se radi o mogućoj masovnoj  navali sjevernokorejskih izbjeglica – svojevrsnoj azijskoj emigrantskoj krizi! Ta zemlja ima 25 milijuna stanovnika, koji nakon destabilizacije vlasti mogu nahrupiti na granice s Kinom i Južnom Korejom, kao i u Jpan, koje zemlje bi bile najpogođenije tim problemom. Kina ipak puno više od Seula, a poglavito Tokija, pričemu Peking vrlo dobro zna kako od SAD-a kao pomoć za riješenje takve krize ne bi dobio niti dolar.

Međutim, nakon vjerojatnog odbijanja najnovijeg američkog prijedloga rezolucije od strane Moskve i Pekinga, sve opet ostaje  neizvjesno i nastavlja se svojevrsna pat-pozicija.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like