SAD prijete EU zbog razrade instrumenta za trgovinu s Iranom koji zaobilazi sankcije

Američka administracija zaprjetila je primjenom sankcija prema instrumentu kojeg planira pokrenuti EU za zaobilaženje američkih sankcija protiv Irana, kao i prema osobama koje sudjeluju u njegovoj uspostavi.

Američko Ministarstvo financija 7. svibnja otpravilo je pismo s prijetnjama na adresu čelnika INSTEX-a (Instrument in Support of Trade Exchanges) Pera Fischera, priopćila je 29. svibnja agencija Bloomberg, pozivajući se na tekst dobivenoga pisma.

U pismu zamjenik ministra američkog Ministarstva financija Sigal Mandelker navodi kako to Ministarstvo „poziva dobro razmisliti o rizicima eventualnih sankcija u odnosu na INSTEX“. Prema njegovim riječima, „djelatnost koja je suprotna američkim sankcijama može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključno i gubitak pristupa američkom financijskom sustavu“.
Neimenovani službenik iz Trumpove administracije prokomentirao je za Bloomberg navedeno pismo, kazavši, kako je američka vlada odlučila uputiti pismo nakon što su izvršili procjenu namjera vlada europskih država oko uspostave navedenog instrumenta. Prema njegovim riječima, na početku, u pregovorima sa SAD-om europski su službenici „preumanjivali važnost“ INSTEX-a. Zato ovo pismo predstavlja „upozorenje“ da će američka vlada primjeniti sankcije prema tvrtkama, državnim službenicima i drugim osobama koje će pomagati uspostavi programa za pomoć Iranu oko nastavka trgovine s EU zaobilazeći američke sankcije.

Podsjećamo: EU, uz primarno sudjelovanje Velike Britanije, Njemačke i Francuske, već godinu dana razrađuje mehanizam za neometanu trgovinu s Iranom nakon što je Washington poslije svog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma uveo sankcije protiv Teherana i zaprijetio sankcijama svim tvrtkama i organizcaijama, kao i fizičkim osobama koje nastave surađivati s Iranom u gospodarskim sferama koje su tim sankcijama i obuhvaćene. Zapravo, primarno se radi o trgovini naftom jer je EU peta po veličini uvoznica iranske nafte na svijetu. U europskom se instrumentu, zapravo, radi o svojevrsnoj preslici rusko-iranskog sporazuma „nafta za proizvode“ koji djeluje još od 2014.g. Prema njemu Rusija kupuje iransku naftu u zamjenu za svoje proizvode koje plasira u Iran, a iransku naftu dalje prodaje na svjetskom tržištu, a dio zarade od prodaje nafte plasira se u zajedničke rusko-iranske projekte.

Također podsjećamo kako je Teheran nedavno Europskoj uniji dao rok od tri mjeseca da prihvati kompromis s Iranom oko nastavka izvoza njegove nafte tj. da prijeđe „s riječi na djela“ jer se Iran svog dijela sporazuma pridržava. U protivnom, Iran se neće smatrati obveznim samostalno pridržavati obveza koje je preuzeo nakon potpisivanja sporazuma o razvoju nuklearnog programa iz srpnja 2015.g., a što prijeti ozbiljnim posljedicama  Drugim riječima, sudbina tog sporazuma u rukama je Europske unije i zbog toga je, očito, spomenuto pismo američkog Ministarstva financija sada i adresirano na INSTEX jer bez priključenja EU američkoj protuiranskoj politici ta politika i nema šanse za bilo kakav značajniji uspjeh.

Više o američko-iranskim odnosima, pritiscima SAD-a na Europsku uniju, kao i ulozi Rusije i Kine u svemu tome, možete pročitati večeras na našem portalu u analizi Zorana Metera.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like