SAD prijete isključenjem Rusije iz SWIFT-a

Posebni predstavnik Sjedinjenih Država za Ukrajinu Kurt Volker izjavio je kako se Rusiju može isključiti iz međunarodnog sustava za platni promet SWIFT zbog incidenta u Kerčskim vratima (VoA).

Takav potez nazivaju „nuklearnom opcijom“, kazao je Volker, dodavši, da bi takve sankcije dovele ne samo do većih rashoda za Rusiju, već i do vekih rashoda i za američke saveznike. Međutim, kazao je dalje Volker, takva mogućnost svejedno ostaje kao opcija jer SAD ne mogu dalje gledati na ruske „agresivne korake“.

Također je govorio o prijedlogu glavne tajnice njemačke stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer za zabranu uplovljavanja ruskih brodova koji isplovljavaju iz Krima ili Azovskog mora, u europske luke. Takvu je mjeru nazvao „snažnim i vrlo ograničavajućim (po Rusiju) potezom“. Volker je od Rusije zatražio oslobađanje ukrajinskih mornara do Božića ili Nove godine, a također i povratak Ukrajini zarobljenih brodova.

Podsjećamo: 2014.g., kada se prvi put razmatrala mogućnost  isključenja Rusije iz SWIFT-a, sam SWIFT, kao organizacija, objavio je kako neće jednostrano ili pod utjecajem političkog pritiska donijeti takvu odluku. Međutim, ruska Središnja banka je u međuvremenu svejedno uspostavila svoj paralelni financijski sustav za unutarnje platno poslovanje. U travnju 2018. g. predsjednik SWIFT-a Gottfried Leibbrandt izjavio je kako Rusiju neće isključiti zbog uvedenih sankcija, naglasivši, kako je SWIFT neutralna organizacija.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like