SAD prijete Turskoj izbacivanjem iz NATO-a ukoliko kupi ruske S-400

Upornost turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vezano uz kupnju ruskih PRO i PZO sustava S-400 može dovesti do turskog isključenja iz NATO saveza.

Tu je vijest objavio američki medij The Washington Examiner, pozivajući se na izjavu potpredsjednika SAD-a Mikea Pence na konferenciji „NATO Engages“, održanoj u okviru summita NATO saveza u Washingtonu.

„Turska mora izabrati: hoće li ona ostati kritično važan partner najuspješnijeg vojnog saveza u povijesti, ili ona želi to partnerstvo izvrgnuti sigurnosnom riziku, podrivajući taj savez“, izjavio je Mike Pence. Još je jednom naglasio kako SAD Turskoj neće isporučivati zrakoplove 5. generacije F-35, ukoliko Erdogan ne promjeni svoju odluku o kupnji ruskih sustava S-400. Kazao je kako Bijela kuća u potpunosti podupire usvojenu odluku Pentagona o obustavi isporuka Turskoj opreme za zrakoplove F-35.

Podsjećamo: Turska namjerava kupiti do sto zrakoplova F-35, u programu čije razrade i proizvodnje ona aktivno sudjeluje (uz još neke druge članice NATO-a) još od početka 2000.—ih godina. Upravo iz tog zajedničkog programa Turska može biti isključena u slučaju kupnje ruskih S-400 , dodao je Mike Pence u svom spomenutom govoru. Ove riječi američkog potpredsjednika, iza kojih, osim Pentagona stoje i Kongres i State Department, dolijevaju dodatno “ulje na vatru“ u američko-turskim odnosima.

Međutim, treba reći kako su ove i slične riječi od strane najviših američkih državnih dužnosnika potpuno neučinkovite. Naime, turski predsjednik Erdogan nedugo nakon najnovijih prijetnji  Mikea Pence, već 5. travnja izjavljuje kako su američke izjave pogrešne, da Turska nastvalja vršiti isplate za nabavku ruskih sustava i da je „tema ugovora s Rusijom zatvorena“. Iznova je podsjetio kako je Ankara svojedobno tražila od SAD-a isporuke američkog sustava „Patriot“ ali su Amerikanci to odbili. Nakon toga Turska se 2016.g. obratila Rusiji za nabavku S-400 i američki „Patrioti“ njoj više nisu potrebni, kazao je Erdogan u petak, 5. travnja.

A jučer je glavni tajnik turske vladajuće stranke „Stranka pravde i razvoja“ Omer Celik, vjerojatno i ironično zbog navedenih i sve snažnijih američkih  pritisaka, izjavio, kako nabavka ruskih sustava S-400 ne štiti samo Tursku, nego i države EU i NATO saveza. Pri tom je optužio NATO savez za dvojne standarde, kazavši, kako je Grčka bez problema mogla kupiti ruske S-300. Turska je suverena država i neće trpjeti da bilo tko izvana njoj nameće svoje mišljenje o ruskim sustavima PZO, kazao je Celik. Turski političar je potvrdio kako S-400 u Tursku stižu u srpnju ove godine.
Podsjećamo da su Moskva i Ankara 2016.g. počele pregovore o kupnji S-400, a da je Moskva 2017.g. izvjestila o potpisanom ugovoru između dviju strana. Turski čelnik Erdogan izjavio je kako je Ankara već uplatila avans. Potpisani ugovor vrijedan je 2,5 milijardi dolara. Turska će, tako, nakon Kine i Indije postati treća zemlja svijeta čija će vojska posjedovati ruske sustave S-400.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like