SAD prijeti Indiji “posljedicama” zbog dogovora s Rusijom oko plaćanja u rubljima

Sjedinjene Američke Države upozorile su Indiju na “posljedice” ako bude trgovala s Rusijom u ruskim rubljima ili kupovala naftu iz zemlje koju veći dio zapadnog bloka pokušava izolirati kroz sankcije.

“Bit će posljedica za svaku zemlju, uključujući Indiju, koja obavlja transakcije u lokalnoj valuti preko ruske središnje banke ili konstruira mehanizam plaćanja koji potkopava ili zaobilazi sankcije Sjedinjenih Država protiv Rusije”, rekao je Daleep Singh, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost za međunarodnu ekonomiju prilikom posjete New Delhiju, prenosi The Hindu. Američki dužnosnik Singh je sletio u New Delhiju nekoliko sati prije nego što je tamo sletio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Singh je također izjavio da Indija ne smije očekivati ​​da će Rusija, kao “mlađi partner” Kine, pomoći Indiji ako bude opet imala sukobe s Kinom na himalajskoj granici (tzv. linija stvarne kontrole). “Dolazim ovdje u duhu prijateljstva kako bih objasnio mehanizme naših sankcija, važnost pridruživanja, izrazio zajedničku odlučnost i unaprijedio zajedničke interese. I da, postoje posljedice za zemlje koje aktivno pokušavaju zaobići sankcije”, rekao je američki izaslanik.”Želimo da sve zemlje, posebno naši saveznici i partneri, ne stvaraju mehanizme koji podupiru [ruski] rubalj i da ne sudjeluju u zaobilaženju financijskog sustava utemeljenog na dolarima”, tvrdi. Ovog tjedna dužnosnici Banke Rusije, središnje banke zemlje, susreli su se s dužnosnicima Rezervne banke Indije kako bi razgovarali o alternativnim mehanizmima plaćanja, a indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao je parlamentu da je posebna međuresorna skupina na čelu s ministarstvom financija imala zadatak pronaći način plaćanja uvoza i izvoza s Rusijom.

Singh je odbio komentirati na koje točno “posljedice” misli te hoće li Washington reagirati na indijsku kupnju proturaketnog sustava S-400 od Rusije koja se do sada odvijala putem alternativnog mehanizma plaćanja “rupija-rubalj”. Američki dužnosnik odbio je komentirati hoće li kazniti Indiju zbog te transakcije koja je protivna novim sankcijama, ali i onim starim prema američkom CAATSA (Zakon o suprostavljanju američkim protivnicima putem sankcija). Rekao je da bi radije takve razgovore s vladom održao “privatno”. Njegova poruka odražava stav Europske unije i njemačkih dužnosnika kojeg su iznijeli u Delhiju ranije ovog tjedna, kada su rekli da Indija ne smije iskoristiti “ekonomske prednosti” zapadnih sankcija, niti ih nastojati razvodniti tijekom rata. Indija će, prema nekim analitičarima, pokušati iskoristiti stanje i kupiti jeftiniji ruski plin i naftu kako bi si ojačala strateške rezerve.

Komentari

komentar





You may also like