SAD primjenjuje nova pravila za azil na meksičkoj granici

SAD je danas ukinuo granične mjere uvedene zbog covida-19 koje su blokirale mnogobrojne migrante na granici s Meksikom, zamijenivši odmah tzv. članak 42. opsežnom novom regulacijom azila u svrhu odvraćanja migranata. Nekoliko sudskih postupaka u zadnji čas pridonijelo je konfuziji u pogledu toga kako će se sljedećih dana provoditi nova granična politika, izvještava Reuters. Snimku kaosa na granici možete vidjeti na dnu članka.

Upravo prije no što je članak 42. trebao isteći u ponoć 11. svibnja, zagovornici imigracije koje predstavlja Američka unija za građanske slobode uložili su tužbu na nove zabrane azila tvrdeći da se njima krše američki zakoni i međunarodni sporazumi. Zagovornici tvrde da novi propis, koji je uveo demokratski predsjednik Joe Biden kako bi suzbio ilegalne prelaske, podsjeća na ograničenja koja je uveo njegov republikanski prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump. Skupine za ljudska prava uspješno su blokirale Trumpova pravila na sudu i zatražile od istog suca sa sjedištem u Kaliforniji da blokira i ova pravila.

Marsha Espinosa, glasnogovornica američkog ministarstva domovinske sigurnosti, branila je Bidenovu uredbu rekavši da se njome “nastoji potaknuti migrante da koriste zakonite načine” umjesto da ilegalno prelaze granicu.

Jučer su se odvijale kaotične scene migranata koji su pokušavali ući u zemlju prije nego što je članak 42. istekao i novo pravilo stupilo na snagu.

Uredba pretpostavlja da većina migranata ne ispunjava uvjete za azil ako su prošli kroz druge zemlje bez prethodnog traženja zaštite negdje drugdje ili ako nisu iskoristili legalne putove za ulazak u SAD, što je Biden proširio.

Proteklih dana tisuće migranata gazile su kroz rijeke, penjali se po nasipima i zidovima kako bi dospjeli na tlo SAD-a, nadajući se da će njihovi zahtjevi za ulazak biti obrađeni prije ponoći. Neki migranti predali su se graničnim službenicima. Drugi su pokušali prijeći neprimijećeni.





U Matamorosu, u Meksiku, jučer poslijepodne skupine ljudi prešle su rijeku Rio Grande. Neki su držali male bebe i vrećice sa stvarima iznad glava kako bi stigli u Brownsville u Teksasu. U El Pasu u Teksasu stotine migranata kampirale su na ulicama u središtu grada pokušavajući shvatiti kamo dalje nakon što su prešli granicu iz Juareza u Meksiku.

Više migranata – uključujući obitelji s malom djecom umotanom u folije za utopljavanje  – čekalo je obradu dok su bili zatvoreni između dva visoka granična zida u San Diegu, u Kaliforniji, preko puta Tijuane, Meksiko.

Prestaju covid mjere, počinje zabrana azila





Trump je prvi put primijenio članak 42. u ožujku 2020. dok je covid harao svijetom. Zdravstveni dužnosnici rekli su u to vrijeme da je naredba usmjerena na suzbijanje širenja virusa u pretrpanim zatvorima.

Američkim vlastima uredba je omogućila da brzo protjeraju migrante u Meksiko ili druge zemlje bez mogućnosti da zatraže azil u SAD-u. No demokrati, stručnjaci za javno zdravstvo i zagovornici imigracije vidjeli su to kao produžetak Trumpove nakane da blokira migrante na granici.

Biden, koji je vodio kampanju za preokret Trumpove politike, zadržao je uredbu na snazi i poslije je proširio. Migranti su protjerani više od 2.7 milijuna puta prema uredbi, iako ukupan broj uključuje mnogo onih koji ponovno pokušavaju ući.

Meksiko općenito prihvaća samo određene nacionalnosti: vlastite građane, stanovnike Srednje Amerike i odnedavno migrante iz Venezuele, Kube i Haitija.

Dakle, tijekom istog razdoblja, oko 2.8 milijuna migranata koji nisu kvalificirani za protjerivanje smjelo je ući u SAD u sklopu procesa kroz članak 8. kako bi na sudu pokrenuli svoje imigracijske zahtjeve, što može trajati mjesecima ili godinama.

Bidenova se vlada suočava s rekordnim brojem migranata na granici SAD-a i Meksika, opterećujući američke vlasti i pogranične gradove. Republikanci okrivljuju Bidena za ublažavanje restriktivnije Trumpove politike. Biden je optužio Kongres da nije usvojio sveobuhvatnu imigracijsku reformu.

Ali s novim propisom o azilu, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas i drugi Bidenovi dužnosnici pokušavaju širiti poruku da će se ilegalni prelasci suočiti s posljedicama, šaljući vojsku i tisuće dodatnog osoblja na granicu. “Ne vjerujte lažima krijumčara. Granica nije otvorena”, rekao je Mayorkas u izjavi.

Neki migranti koji su razgovarali s novinarima Reutersa jučer, rekli su da su čuli da će biti teže ući u zemlju nakon 11. svibnja i požurili su prijeći prije roka. Dnevna uhićenja ovaj su tjedan porasla na više od 10 000, a kapacitet pritvora je dostigao maksimum.

Zbog velikog broja dolazaka, agenti su u srijedu počeli puštati neke migrante da se odmah pojave pred imigracijskim sudom gdje mogu podnijeti zahtjev za azil, govoreći im da se kasnije jave imigracijskom uredu. Ipak, kasno u četvrtak navečer, savezni sudac na Floridi to je blokirao, rekavši da nisu slijedili odgovarajuće regulatorne procedure. Uprava za carine i zaštitu granica nazvala je presudu “štetnom” i rekla da će “rezultirati nesigurnom prenatrpanošću” graničnih objekata.

Komentari

komentar

You may also like