SAD pripremaju udar na OPEC

Sjedinjene Države pripremaju udar na OPEC, optužujući kartel za manipulacije tržištem. Na koji način SAD žele promijeniti situaciju?

Krajem svibnja u Kongres je na razmatranje upućen zakonski prijedlog „Protiv kartela u proizvodnji i izvozu nafte“, koji je pripremljen već prije 18 godina. Njime se izvan zakona stavljaju kartelski dogovori na tržištu „crnog zlata“ i predlaže proširenje ovlasti antimonopolnog Shermanovog akta i na OPEC (Sherman Antitrust Act koristi se  već više od 100 godina kako bi se „razmrvilo“ naftno carstvo Johna Rockefellera).

Prijedlog zakona već je prošao prvo čitanje: prošli tjedan odobrio ga je odbor za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa. Od 2000. godine kongresmeni su u više navrata nastojali usvojiti ovaj zakon, međutim, predsjednici George Bush i Barack Obama prijetili su uvođenjem veta.

2007. g.  taj su prijedlog zakona odobrili i Senat i Zastupnički dom, ali ga je predsjednik odbio potpisati. Međutim, s Donaldom Trumpom stvar je posve drugačija. Upravo on već više od 30 godina aktivno kritizira OPEC u svojim knjigama i javnim nastupima, tvrdeći kako kartel „krade američke građane“. Osim toga, Trump je već povukao radikalne poteze, poput otpočinjanja „trgovinskog rata“ s Kinom, EU i drugim zemljama, što sve ukazuje na visoku vjerojatnost za usvajanje prijedloga o proširenju ovlasti ovog zakona i na OPEC.

Članice OPEC+ (relativno novi format iz 2017.g., kojeg čine stalne članice OPEC plus ostale najveće zemlje proizvođači nafte izvan kartela, poput Rusije), na predstojećem sastanku 22. i 23. lipnja u Beču neće se uspjeti dogovoriti o povećanju proizvodnje nafte, smatra iranski ministar energetike Bijan Zanganeh, čemu će se, osim Irana, suprostaviti i Irak i Venezuela. On također smatra kako visoke cijene nafte podupire američki predsjednik Trump, koji uvodi sankcije protiv Irana i Venezuele.

Visoka cijena nafte korisna je za proizvođače iz škriljevca, ali ta je situacija na tržištu isprovocirala porast cijena benzina, između ostalog i u SAD-u. S tim u svezi Trump se obratio OPEC-u s molbom za povećanje proizvodnje za milijun barela dnevno. Zanganeh smatra nedopustivim takav potez američkog predsjednika. „OPEC nije organizacija koja mora dobivati instrukcije od predsjednika Trumpa i slijediti ih“, navodi iranski ministar energetike.
Podsjećamo: nedavno se pojavila vijest kako će se Saudijska Arabija i Rusija na sastanku u Beču zalagati za povećanje proizvodnje u III. kvartalu za 1,5 milijuna barela dnevno. Međutim, kasnije je Bloomberg priopćio kako se niz država OPEC+ ne slaže s rusko-saudijskim razmišljanjem i predlažu povećanje proizvodnje za svega 600 tisuća barela.

Sinoć je i kuvajtski ministar za naftu, vodene resurse i električnu energiju Bahit al-Rashid, izjavio, kako članice dogovora OPEC+ još uvijek nisu postigle konsenzus o proizvodnim kvotama (info: kuvajtska agencija KUNA). „Na sastanku u Beču bit će usvojena odluka koja će odgovarati interesima proizvođača i stabilnosti svjetskih tržišta“, kazao je kuvajtski ministar.

Shermanov anti-monopolni zakon iz 1890.g.

Radi se o zakonu koji štiti trgovinu i trgovinsku djelatnost od protuzakonitih ograničenja i monopola. Zakon je usmjeren na borbu protiv monopola i neutemeljenim ograničenjima slobodne konkurencije. Usvojen je 1890.g. od strane američkog Kongresa. Njegov autor bio je senator John Sherman. Zakon zabranjuje:

– suglasnosti, ujedinjavanja i tajne dogovore o ograničavanju trgovine;

– monopol i nastojanja za tajne dogovore o monopolizaciji. Osobe koje sudjeluju u takvim poslovima podvrgavaju se novčanoj ili zatvorskoj kazni ne većoj od jedne godine, ili jednom i drugom, već prema odluci suda.
Prema tom zakonu, tvrtka koja kontrolira više od 65% tržišta može biti optužena za želju za monopolom.
Usprkos iranskom protivljenju, Rusija će na sastanku OPEC+ predložiti povećanje proizvodnje nafte

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like